19/04/2024

Защо правителството спря производството на „Лукойл-Нефтохим Бургас“?

На 26 юли данъчните складове на „Лукойл-Нефтохим Бургас“ АД бяха запечатани, с което на практика рафинерията спря работа. С две решения на , Агенция „Митници“ бе прекратено действието на лицензите за управление на данъчни складове „Нефтохим“ Бургас и Нефтен терминал „Росенец“ на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

В изпълнение на изискванията на закона комбинатът премина в режим на намаляване и спиране на производството, както и към прекратяване на доставките за пазара.

До този развой се стигна, след като от Агенция „Митници“ установиха, че компанията не е монтирала необходимите измервателни уреди, с които да се установи точното количество горива, пускани на пазара. Намеците са за фиктивен износ.

От компанията заявиха, че броят на измервателните уреди, които трябва да се поставят, е огромен и поискаха отсрочка до края на годината. Изискването беше това да стане до 26 юни.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ е най-голямата компания в България с приходи от продажби за 5.5 млрд. лв. за последната финансова година, а освен това има най-голям дял на пазара на горива. Компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления.

По данни на НСИ износът на горива превишава значително вътрешното потребление. Например, производството на автомобилен бензин през първите пет месеца на 2011 г. е било 616 хил. тона, вносът –  95 хил. т, износът – 547 хил. т,  доставките в страната – 169 хил. тона. Според БНБ износът на петролни продукти за първите 4 месеца на годината е за 731 млн. евро, а за 2010 г . – за 1.7 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *