05/12/2022

Възрастна германка от 15 години си живее добре без пари

69-годишна германка от 15 години живее без никакви пари, тъй като иска да води по-обикновен живот и да се освободи от всичко ненужно. За съществуването си тя разчита единството на размяната на стоки и услуги.

Историята на Хайдемари Швермер (виж сайта й) започва преди 22 години, когато тя се преместила да живее в Дортмунд с двете си деца, разказва в. „Одити Сентрал“.

Тя била учителка, току-що преминала през тежък развод.

Именно тогава Швермер била поразена от големия брой хора, живеещи на улицата, и решила да вземе нещата в свои ръце, като отворила бартерен магазин, наречен „Даваш и вземаш“.

В него всеки можел да обмени всякакъв вид стоки и услуги срещу това, от което има нужда в момента – стари дрехи срещу поправка на канализацията, например.

Бездомниците не били особено заинтересувани от тази система, но многобройните безработни и пенсионери масово се стекли към магазинчето.

То бързо се превърнало във феномен в града и накарало Хайдемари да си зададе въпроси и за собственото си съществуване.

Тя решила да затвори магазинчето и да живее с 10 марки (сега около 5,11 евро) на ден.

Въпреки неразбирането на близките си, жената се чувствала добре по този начин.

През 1995 г. тя установила, че не харчи почти нищо и че всичко, от което се нуждае, изглежда си „идвало“ при нея по естествен начин.

Така през 1996 г. Хайдемари взела най-голямото решение в живота си – да започне да живее без пари.

Децата й заживели сами, тя продала апартамента си и решила да се отдаде на почти номадски начин на живот, като разменя стоки и услуги според нуждите си.

Първоначално Швермер смятала да живее така една година, но този начин на живот й харесал и тя продължава да се придържа към него вече 15 години.

Германката обяснява, че парите ни отдалечават от същността на живота и че освобождаването от многобройните предмети, които ни заобикалят, ни позволява да водим по-здрав и щастлив живот.

Швермер е написала две книги за живота си и е поискала те да бъдат предоставени на благотворителни организации, за да помогне и на други хора да намерят щастието.

Жената може да събере всичките си вещи в един куфар и притежава само 200 евро „за всеки случай“.

Тя не разчита на социални помощи, за да не бъде обвинена, че иска да се възползва от системата, а когато е болна, прилага самолечение.

vesti.bg

(Visited 64 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *