25/04/2024

Уикилийкс: Радикалният ислям прониква в България

Различни чужди организации и фондации проповядват ислямски екстремизъм в България. Официалните ислямски институции са финансово зависими от тях. Безработицата и дискриминацията улесняват проникването на радикалния ислям в една от най-мюсюлманските страни в Европа.

Това се разбира от дипломатически доклад на посланик Джон Байърли от 2005 г. с гриф СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ, публикуван от Уикилийкс и преведен от сайта „Биволъ“.

Анализът на американското посолство обрисува разпространението на исляма в България сред различните групи, които изповядват тази религия: етнически турци, “потурчени” роми-мюсюлмани, етнически българи-помаци. Най-интересни за ислямските фундаменталисти е общността на етническите българи-мюсюлмани, които живеят компактно в Родопите и Югозападна България. Причината да се отделят най-много пари за разпространение на фундаментализъм именно сред тях е, че те изглеждат доста “по-европейски” от турците и циганите “заради техния външен вид на светлокожи европейци”, пише в грамата.

Помаците живеят твърде консервативно и сривът на държавността след промените ги е маргинализирал в българското общество, където те не могат да намерят реализация. Именно тези фактори превръщат помашката общност в особено предпочитана и податлива на външни религиозни влияния от завръщащи се от обучение в арабските страни студенти по ислямско богословие, се казва още в доклада.

Някои градове в помашките региони на Родопите са се превърнали в „селища с две джамии“, с нови, финансирани от чужбина джамии, които се състезават за молещи се с традиционните места за молитва. Съпротивата на българските мюсюлмани срещу опитите да се наложат нови тенденции, близки до “уахабизма”, е очевидна, пише Байърли.

От доклада му става ясно, че САЩ са особено загрижени за финансовото влияние на вносния екстремистки ислям на фона на липсата на бюджетна финансова подкрепа за традиционния ислям в България. Според посланика влиянието на ислямския екстремизъм в България ще намелее, ако правителството на България успее да бъде убедено да субсидира ислямското образование, да върне оспорваните вакъфски имоти, или по някакъв друг начин да намали финансовата зависимост на централните ислямски институции от чужди ислямски организации.

В грамата пище и как разузнаването на България и ЦРУ работят съвместно по локализирането и наблюдението на действията на ислямистките групи в България. Според получените данни сред тях са терористични организации като „Ал Кайда“, „Ансар ал Ислам“, „Хизбула“ и чеченските бунтовници. Екстремисти, свързани с Ал Кайда, периодично преминават през България между звената в Западна Европа и Близкия Изток, тъй като България е нещо като “свободен коридор” за придвижване на терористични структури.

От дипломатическия доклад се разбира, че САЩ не желае задълбочаването на подобни процеси в страна, която смята за съюзник и член на НАТО, като се отбелязва, че България има една от най-големите мюсюлмански общности в Европа с над 900 хиляди мюсюлмани, които представляват 13% от населението.
Изтъква се още, че броят на имигрантите от арабския и мюсюлманския свят, живеещи в България, се е увеличил повече от три пъти. От тях 85 на сто или около 14 500 са мюсюлмани. По-голямата част от тези имигранти са мъже на средна възраст от 37,8 г. Почти половината са сирийци, но значителна част от тях също идват от Ливан, Ирак и Палестина, допълва Байърли.

Той цитира проучване на имигрантите мюсюлмани в България, според което между 2 и 8% (около 300-1000 души изповядват Уахабизъм или споделят други фундаменталистки или екстремистки виждания. „Ядрото“ членове на тази група било приблизително 400 мюсюлмански имигранти, които проповядват и вербуват в местната мюсюлманска общност. Тези мисионери са най-силно представени сред около 2% от мюсюлманските имигранти (около 300 души), които живеят и работят в ромските гета в градовете, пише още в доклада.
Източници на разузнаването на САЩ също отбелязват усилията на Иран да радикализира най-вече помаците с присъствие на ирански дипломати на срещи на общността.

Преди 6 г. Байърли е написал още, че главното мюфтийство не контролира ефективно дейността на чуждите религиозни фондации. Докато умерените ислямски институции в България атрофират, на все повече българи мюсюлмани им се налага да разчитат на нерегулирано ислямско образование, гарантирано от чужди фондации в местни джамии или в чужбина, изтъква той.

Интернет е все по-важно средство, както за радикалните, така и за умерените български мюсюлмани. По време на скорошно посещение на джамия в помашкия град Доспат местният ходжа ни каза, че е изтеглил видео материали, разпространявани от ислямски екстремистки групи, които насърчават самоубийството, разказва още дипломатът.

bivol.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *