28/03/2024

Докъде се простират границите на свободата?

Атентаторът Андерш Брайвик разтърси норвежкото общество из основи. Скандинавската страна, която се слави с откритостта и толерантността си, сега отново се опитва да възстанови баланса между свободата и сигурността.

Норвежката съдийка Ким Хегер постанови нападателят от Осло и остров Ютьоя, отнел живота десетки души, да остане в ареста за 8 седмици. В ареста Брайвик ще бъде напълно изолиран, без право да получава писма, без достъп до медии и без право на посещения, с изключение на адвоката му. Същевременно разследването продължава. В съда Брайвик съобщил, че е действал с две групи помощници. Преди това той твърдеше, че е действал сам.

Междувременно полицията коригира броя на жертвите, според актуална информация при атентатите са загинали общо 76 души, а не 93, както се съобщаваше досега. В понеделник вечерта десетки хиляди норвежци почетоха паметта на жертвите с цветя. На „бдението на розите“ в норвежката столица пък се събраха над 150.000 души.

Дълбока рана в норвежкото общество

Атентаторът от Осло засегна Норвегия в най-болното място. Откритостта на цялото общество е поставена под въпрос. Сега полицията не дава повече данни за безследно изчезналите и отхвъря критиката за некоординираност на действията. От понеделник сутринта на сайта на норвежката телевизия стоят имената на девет младежи и девойки между 14 и 20 години, които се водят за безследно изчезнали. Моника, Мариане, Йоханес.  В списъка са още над 40 други, които или са загинали, или се водят за изчезнали. През изминалите дни полицията говореше за „неколцина“ младежи, чиято съдба остава неизяснена. Норвежките политици непрекъсното повтарят, че Норвегия трябва да остане открито общество. Че не бива да се допуска атентаторът да разруши този фундамент на обществото.

Минута мълчание в Норвегия в памет на жертвитеМинута мълчание в Норвегия в памет на жертвите

Мудната информационна политика на полицията не пасва към откритостта на норвежкото общество. Но тя показва колко несигурна е станала Норвегия след нападенията и колко трудно страната намира баланса между прозрачност и доверие, премерена сигурност и въздържаност. Полицията и антитерористичните части нямат опит с подобни атаки. 32-годишният Брайвик е стрелял необезпокоявано близо 90 минути на остров Ютьоя, преди на помощ да се притекат специалните части.

Екипът от командоси е загубил ценно време в търсенето на лодки, с които да измине разстоянието от 800 метра между сушата и острова. Единственият стоящ на разположение хеликоптер е бил на летище на 50 километра от Осло. Полицаите са се придвижвали с коли да летището. Закъснението на специалните части е било фатално. И други грешки на полицията излизат на бял свят. Младежите от остров Ютьоя, които са се опитвали да се обадят на полицията, или не са успявали да се свържат с нея, или набързо са били изслушвани, за да не блокират линията заради атентата в Осло. Критиките срещу действията на полицията обаче в медиите и сред политиците са по-скоро сдържани. Никой не иска да печели от възможните пропуски на силите за сигурност. Полицията сама знае, че не е реагирала достатъчно бързо.

Цената на откритостта

В Норвегия отдавна съществува опасност от атентати. Норвежките сили за сигурност знаят за потенциалната заплаха от терористичната мрежа Ал Кайда. Идеолозите на Ал Кайда поставят страната в списъка с врагове – не на последно място, защото страната участва в мисията в Афганистан. А от публикацията на карикатурите на пророка Мохмед в Дания, скандинавските страни като цяло попадат в прицела на терористите.

Атентаторът Брайвик след изслушването в съдаАтентаторът Брайвик след изслушването в съда

Въпреки това не са били предприети допълнителни мерки за сигурност в правителствения квартал на Осло. Брайвик е могъл спокойно да се придвижи с колата си и да задейства бомбата. От няколко години в Осло има само забранителен знак за улицата, където се помещават повечето министерства. През 2009 година градският съвет на Осло взе решение улицата да бъде изцяло затворена. Но така и нищо не се случи. След атентата, при който загинаха осем души и бяха разрушени десетки офиси на правителството, много министерства ще трябва да преместят седалищата си.

„Цената на нашата откритост не бива да бъде страхът за собствения живот на правителствените служители“, казва 32-годишната Елизабет Удраад, служителка в министерство, чийто офис се намирал на около 200 метра от центъра на експлозията. „Откритост и сигурност не се изключват взаимно. Липсата на каквато и да било защита обаче не означава откритост, а наивиност. Най-сетне Норвегия трябва да се върне към реалността.“

АГ/ШО/АР/ДПА, К. Цанев, Б. Григорова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *