29/03/2024

Трима оценители ще мерят стойността на терена за кучешки приют

Старт на процедурата за изграждане кучешки приют даде Община Пловдив днес на традиционната пресконференция в кметството, на която от журналист бяха изтеглени имената на трима оценители. Те трябва да направят оценките си на избрания от кметството терен в най-кратки срокове, като договорите с тях ще бъдат сключени още днес.

Фирма „Евробилд” на арабина Малек Насър е готова да продаде на Общината 25 дка земеделска земя за 15-17 евро на квадратен метър. Това означава, че само закупуването на парцела в землището на село Ягодово ще струва на пловдивските данъкоплатци от 750 хил. до 950 хил. лева без ДДС. Отделно изграждането на самия кучкарник се очертава да излезе на цена между 1 и 1,5 милиона лева.

Според брокери такава цена на непрестижно място при този замрял имотен пазар е мечта за всеки продавач на земя. Такива оферти имаше през бурната имотна 2007 г. и то не на довчерашна земеделска земя далеч от всякакви лъскави курорти и проспериращи индустриални зони.

Тримата оценители бяха избрани от общо 117 лицензирани техни колеги. Те трябва се произнесат независимо един от друг. Избраните са Петър Димитров, Нели Димитрова  и Владимир Лавчиев. Направените от тях три отделни оценки ще бъдат внесени в ОбС, където съветниците трябва да решат да се направи ли сделката за този терен и на каква цена.

„Решихме да процедираме по прозрачен начин, за да спрат спекулациите по този въпрос”, заяви Атанасов.

Изграждането на приют за бездомни кучета е изискване на ЕК, което се отнася за всички по-големи градове. Според еколозите на Общината в Пловдив има около 1300 бездомни кучета, което е сравнително добре на фона на градове, които трябва да решават проблемите на 18 000 ничии четириноги.

Според заместник-кмета Александър Долев изборът точно на този терен е бил труден, защото се наложило да бъдат огледани поне 15 други варианта. Долев смята, че кучкарникът ще стане най-печелившото общинско предприятие, защото към него ще има и коткарник, хотел за домашни любимци, в който хората да си оставят животните когато отсъстват, ветеринарна клиника, административна сграда. За разлика от човеците в българските затвори, натъпкани като сардели, тук всяко животно според изискванията на евродирективите ще разполага с 8 кв. метра площ.

Кметът Атанасов направи аналогия на проблема с бездомните кучета и софийския боклук. София беше заплашена с глоба от 50 хил. евро на ден, ако Пловдив не беше приел софийския боклук. За бездомните кучета също ще има санкции персонално за кмета – от 1000 до 2000 лева на куче.

Крайният срок за решаването на този проблем изтече на 1 февруари тази година, но нито една от българските общини все още не се е справила с него паради проблеми с финансирането.

Автор: Елена Емануилова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *