28/03/2024

Самоделни бомби избухнаха пред сгради на РЗС и ДСБ

Два взрива са избухнали тази нощ в София. Бомбите са били поставени пред централата на партия „Ред, законност и справедливост“ на бул. „Дондуков“ 15 и клуб на „Демократи за силна България“ на бул. „Сливница“ 18. Това съобщи директорът на СДВР комисар Валери Йорданов, цитиран от радио „Фокус“.

Екплозията пред офиса на РЗС е станала около 3.58 минути. При нея е използвано около 150 гр. взривното вещество.

Двадесет минути по-късно избухва самоделка и пред централата на ДСБ. При инцидентите няма пострадали.

Има нанесени материални щети – счупени стъкла и витрини.

„Това е груба провокация срещу демокрацията и сигурността на българските граждани“, коментира взривът лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от агенция „Фокус“. Това, което прави впечатление е, че взривът пред Галерия и сегашният взрив се случват точно преди поредния доклад, каза лидерът на РЗС.

„Количеството взривното вещество използвано за взривовете пред централите на РЗС и ДСБ в столицата не е голямо, но не е и малко“, заяви пред Радио „Фокус“ Иван Бояджиев експерт по сигурността в Столичната община. По думите му, взривното вещество с количество 150 грама може да вдигне във въздуха една лека кола.

Ако е имало хора наоколо, е можело някой да пострада жестоко. От друга страна е избран час, когато няма хора по улиците и това навежда на мисълта, че това е чиста провокация.

По думите – целта явно е била да няма жертви, а да се вдигне гюрюлтия, за да се постигнат цели, които никоя политика не може да оправдае. Според Иван Бояджиев няма връзка с днешните взривове и този от преди няколко месеца пред издателството на вестник Галерия.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *