23/04/2024

Професор Байкова: Бирата бори стреса

Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса, коментираха експерти, цитирани от БТА. Жените могат да пият 330 мл. бира на ден, а мъжете – 500 мл. без риск от негативни ефекти, коментира проф. Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по диететика. Бирата е нискоалкохолна и за разлика от другите алкохолни напитки има и хранителна стойност, каза проф. Донка Байкова.

Напитката не е носител само на празни калории, каквито са концентратите. В нея има 4 на сто въглехидрати, има и белтъци и разтворими аминокиселини. Бирата съдържа и витамини от група В – В1,В2, В6 и др. Добрият минерален състав – калий, магнезий, но по-малко калций, я прави много подходяща при бъбречна болест заради диуретичното й действие. Кехлибарената течност е много богата и на антиоксиданти от групата на полифенолите флаваноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса. Микрофибрите от състава на бирата действат като леко дразнение на стомашно-чревния тракт и активират моториката на червата. По тези причини бирата е много дискутирана напитка и откакто съществува, от времето на Аристотел, има дебати колко е полезна или вредна, отбеляза проф. Байкова. По думите на специалиста в някои западноевропейски страни бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в малки количества за дневна употреба.

Счита се, че консуматорите на бира имат позитивен характер и добро настроение, но само ако напитката е в малки количества, предупреждава проф. Байкова. Свръхупотребата на пиво обаче може да доведе до „бирено сърце“ – организмът се стреми да се справи с голямото количество течности и сърдечния мускул да се разшири, обясни проф. Байкова. Фитоестрогените, които съдържа бирата (женски хормони на растителна основа) могат да видоизменят структурата на тялото на мъжете и те да добият по-женствени форми, каза специалистът.

Пяната на бирата предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, което води до увеличаване на апетита. Спорната тема за „биреното коремче“ все още няма ясен отговор – дали се пълнее от бирата или от мезетата, които съпровождат пиенето на бира, отбеляза специалистът. Пяната на бирата се влага в козметичните кремове, защото изглажда бръчките, обясни проф. Байкова. Тя добави, че в някои европейски държави дори вече има СПА центрове, в които се работи с бира за постигане на подмладяващ ефект.

Недопустимо и безотговорно е пиенето на бира по време на кърмене, каза в отговор на въпрос проф. Байкова. Не е вярно, че тази напитка увеличава или стимулира кърмата. Има други течности, които са достатъчни за увеличаването на количеството на майчината кърма. Алкохолът преминава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е силно уязвима и може да доведе до летален изход, посочи специалистът.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *