29/03/2024

Полицията в Норвегия издирва мъж, който се прави на убиеца Брайвик

Норвежката полиция търси „опасен, нестабилен мъж“, който се идентифицира с масовия убиец Андерш Брайвик, а жп гарата в столицата Осло бе евакуирана заради оставен куфар, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

На място бяха изпратени експерти по обезвреждане на бомби и екипи с кучета, специално обучени да търсят експлозиви. Движението на всички влакове и автобуси бе спряно до второ нареждане.

С помощта на робот подозрителният куфар бил отворен, но в него не е било намерено нищо подозрително, „нищо, което да представлява интерес за полицията“, съобщил пред журналисти високопоставен полицейски говорител. Централната гара на Осло вече е отворена и подновява нормалната си дейност, съобщи Франс прес.

Същевременно телевизия НРК предаде, че норвежката полиция издирва мъж е на 42 години, който е „психически нестабилен и опасен“. Той се идентифицирал с масовия убиец Андерш Брайвик, който отне живота на 76 души при два атентата в Осло и остров Ютьоя.

Полицията е публикувала снимка на „двойника“, който е бил освободен от затвора в понеделник, където излежавал присъда за нападение над полицейски участък и заплахи към полицията, съобщи „Фокус“. От полицията пък съобщиха, че издирваният заради куфара на гарата няма нищо общо с Брайвик.

В Осло в събота бе обявена повишена степен на терористична опасност заради двойния атентат в петък вечерта. Вчера норвежки съдия реши 32-годишният Брайвик да остане в ареста за 8 седмици. Половината от периода той ще бъде държан в пълна изолация.

През нощта пък норвежката полиция е извършила контролиран взрив на експлозиви, намерени във фермата на Брайвик, съобщи БНР. Никой не е пострадал при операцията в Рена, на около 160 километра северно от столицата Осло. Говорителка на полицията не уточни за какво количество експлозиви става дума. Полицията смята, че Андерш Брайвик е произвел бомбата, която взриви в Осло, като е използвал изкуствени торове за основна съставка. Той е купил тези торове, представяйки се за фермер, като за целта е наел фермата в Рена.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *