19/04/2024

Фондация ще се бори Пловдив да стане европейска столица на културата

Община Пловдив се втурва в надпреварата за европейска столица на културата с чувствително закъснение както спрямо София и другите български градове, така и спрямо европейските.  Броени месеци преди края на мандата кметът Славчо Атанасов и председателят на ОбС Илко Илиев обявиха днес на нарочна пресконференция създаването на фондацията „Пловдив – Европейска столица на културата”.
На сесия на Общинския съвет в четвъртък – 14 юли 2011 г., създаването на фондацията трябва да бъде узаконено с гласовете на общинските съветници. Двамата отиващи си първенци на града очакват това да стане с голямо единодушие, защото в управителния съвет на фондацията има представители, съгласувани с всички политически сили с влияние в града.
Фондацията ще разполага с неограничен бюджет, стана ясно на пресконференцията. Очаква се членовете на УС на фондацията да бъдат инкубатори на идеи и проекти, които да помогнат за убедителната кандидатура на Пловдив за Европейска столица на културата.
Председателят на Общинския съвет Илко Илиев обясни, че няма да има таван на парите, които фондацията ще може да харчи, стига предложенията, които представят нейните членове, да бъдат одобрявани от общинските съветници. На първо време фондацията може да разчита на гласуваните за целта 100 хил. лева, които бяха отпуснати от ОбС за кандидатурата на Пловдив за столица на културата.
Членовете на Управителния съвет са седем и имената им също трябва да бъдат утвърдени от общинския съвет на сесията в четвъртък. Това са Анастас Бадев – председател, почетният консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова, Александър Секулов, Емил Миразчиев, Пенка Калинкова, Димитър Атанасов и Валерий Тьорленски. Община Пловдив ще предостави „Синята къща” в Стария град за офис на фондацията.
Стана ясно, че някои български градове са със шест пъти по-голям бюджет от пловдивския, предвиден за надпреварата. Освен че е престижно да те признаят макар и за кратко за европейска столица на културата в случай на победа това е и много доходоносно. Известно е, че ЕС не отпуска пари за градска инфраструктура, но ако те изберат за европейска столица на културата това ограничение пада – за културни обекти и градска инфраструктура се отпускат стотици милиони евро.
Заедно с  Пловдив, кандидати за Европейска столица на културата от България са още София, Варна, Русе и Бургас.

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *