29/03/2024

НАСА съди астронавт с рекорд, поставен на Луната

Правителството на САЩ е подало съдебен иск срещу бившия астронавт от НАСА Едгар Митчел, който взел участие в мисията „Аполо-14” и е шестият човек, стъпил на Луната. Той е носител на абсолютен рекорд по пребиваване на лунната повърхност от 9 часа и 17 минути.

Reuters съобщи, че Митчел е обвинен в незаконно задържане на видеокамера, принадлежаща на НАСА и в опити да я продаде с цел да получи изгода. С тази камера била заснета експедицията по повърхността на земния спътник.

В предявения иск се твърди, че цялото оборудване, използвано по време на космическата мисия, е собственост на агенцията. Твърди се още, че към Митчел и неговия адвокат са отправени няколко искания да върне камерата, останала у него след връщането от Луната, но те са останали без отговор.

На НАСА станало известно, че камерата е изложена на търг в британската аукционна къща Bonhams през март 2011 година. Оценъчната стойност на лота съставлявала от 60 до 80 хиляди долара. През май Bonhams свалила камерата от търга, докато се установи собствеността й.

Според адвоката Доналд Якобсон, НАСА от 40 години знаела, че камерата е у астронавта. Той твърдял, че освен камерата агенцията е подарила на Митчел и на още участници в лунните мисии множество други прибори. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *