19/04/2024

Кризата увеличи с 40 на сто самоубийствата в Гърция

Драматично, с около 40%, са скочили самоубийствата в Гърция, сочи документ на здравния министър Андреас Ловердос, представен в парламента в отговор на запитване. За главни причини се сочат икономическата криза и разпространяващото се лихварство, изправящо много хора пред финансова безизходица ( снимка на Ройтерс).

Само на о. Крит напоследък са регистрирани 20 самоубийства. Последното е на бизнесмен на централния зеленчуков пазар в Ираклио заради натиска, упражняван върху дребния бизнес от лихвари и изнудвачи.

Като цялостен негативен фактор се сочи постоянното напрежение в страната и несигурността за утрешния ден. Те се подхранват както от уличните протести срещу кризата, така и от нескончаемите спорове около начините за спасяването на страната от финансова катастрофа и непрестанния натиск на международните кредитори за все повече бюджетни съкращения и икономии.

Въпреки това СЗО все още нарежда Гърция сред страните с нисък процент на самоубийствата в международен план – по-малко от 6,5 на 100 000 човека през 2010 г.

Финансовите министри от еврозоната одобриха предоставянето на спешната помощ от 12 милиарда евро на Гърция. Това е 5-ият транш от спасителния пакет от 110 милиарда евро, одобрен м.г. Атина ще го получи на 12 юли. Министрите съобщиха още, че в близките седмици ще уточнят детайлите на втория пакет от помощи, в който ще участва и частният сектор.

24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *