29/03/2024

Испански архитекти представиха идеята си за новия стадион „Пловдив“

Изграждане на стадион за 25 000 зрители с покрити трибуни до футболния терен, допълнителни тенис кортове, помощни игрища и търговски площи над 100 000 м? са част от идеите за реновиране на стадион “Пловдив”, залегнали в проекта на  Архитектурно бюро ГРАС. Идеите бяха представени и обсъдени в зала “Пловдив” на Новотел Пловдив в присъствието на кмета Славчо Атанасов, зам.-кмета по спорта Георги Титюков, главния архитект на Пловдив Румен Русев, председателят на ОбС Пловдив Илко Илиев, зам.-областният управител Розалин Петков, общински съветници, представители на спортните клубове в града и граждани.

Според идейния проект, върху площта на и около спортния комплекс до Гребната база ще бъдат изградени футболно игрище, лекоатлетически писти с трибуна, 21 тенис корта, плувен басейн, олимпийски музей, шопинг център, офиси, хотел, жилища и паркинг с 3 200 места и всичко това ще бъде под един покрив.

Това е концепция, която съчетава в себе си едновременната експлоатация на спортни съоръжения и търговска част, които ще бъдат използвани целогодишно, подчерта  Гилермо Рейнс – директор на Архитектурно бюро ГРАС.

“Идейният проект, който видяхме е страхотен, хубавото е, че ако бъде реализиран гражданите ще могат да посещават обекта 365 дни в годината, но трябва да бъде увеличен капацитетът на стадиона поне на   35 000 души”, коментира кметът Славчо Атанасов. Той бе категоричен, че първо трябва да бъде ясна експертизата на избраната фирма за конструктивното обследване, след което да се търсят варианти за действия. Градоначалникът заяви, че е необходимо провеждането на обществено обсъждане както и изясняване на гаранциите за разразрушаването и повторното му изграждане му при евентуално събаряне.

“Убеден съм, че ще успеем да намерим пресечените точки на интересите, желанията и нуждите на гражданите от една страна, спортистите от друга и възможностите на общинската администрация от трета”, обяви зам.-кметът по спорта Георги Титюков. Той благодари за труда и усилията, които са положили архитектите и футболната легенда Христо Стоичков, за да изготвят подобен проект само за месец.

От своя страна архитектите увериха, че това е само идеен проект, който подлежи на корекции, стига ясно да бъдат посочени заданията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *