20/04/2024

Депутати от ГЕРБ помогнаха за зарибяването на язовир „Пясъчник“

Народните представители от ПП ГЕРБ от 16-ти МИР Пловдив-град Антоний Йорданов и Стефан Дедев присъстваха на зарибяването на язовир „Пясъчник”. Това стана възможно благодарение на подкрепата и съдействието на депутатите.

Във водите бяха пуснати 200 000 рибки – елитен посадъчен материал на фирма „Рафоли”. В момента те са с размери 3-4 сантиметра, като  следващата година ще достигнат тегло от килограм и половина, заяви д-р Янев от „Рибарство и контрол” – Пловдив, под чието наблюдение и контрол бе извършено зарибяването. Целият процес ще бъде контролиран, ще се извършват ежедневни проверки за това как се развиват рибките и да не станат обект на бракониерски прояви, защото през първите дни живеят на стада, обясни д-р Янев. В „Пясъчник” бяха пуснати четири отродия на така наречения „пловдивски шаран” – гол, люспест, линеен и огледален.

Рибата е с ветеринарно-медицинско свидетелство и отговаря на всички изисквания. Според специалистите това зарибяване е много важно и има санитарно значение, защото се наблюдава увеличаване популацията на мидата-зебра и ако не се вземат мерки, е възможно да възникнат сериозни проблеми по отношение отточването на язовира.

Язовир „Пясъчник” е включен в списък с национално значение и е единственият в Пловдивска област, който може да се ползва от любители-риболовци. За да ловите риба на него, е необходимо само да имате валиден билет и спазвате законовите изисквания. Едногодишният билет струва 25 лева, има и за по-кратки периоди, като седмични например.

Пловдивският сектор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури издава около 25 хиляди билета годишно на организирани риболовци. По-голямата част от тях – около 20 000 човека, ще дойдат на язовир „Пясъчник” и за това е много важно това зарибяване – обобщи Христомир Копчев – началник регионален център Централна България към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *