17/04/2024

Бжежински: Икономическото безправие ще предизвика бунтове

Збигнев Бжежински, който още преди четиридесет години пише за свръхконтролираното общество на бъдещето, където хората ще бъдат под игото на технократския елит, се появи в  MSNBC с прогноза за това, че Америка скоро ще бъде поразена от бунтове на средната класа, предизвикани от икономическото безправие.

„Не искам да звуча като истерична жена и   не мисля, че ние се приближаваме към гибел, но мисля, че се хлъзгаме към засилване на социалниte конфликти, социалната враждебност и към различни  форми на радикализъм“, казва  Бжежински, добавяйки, че   граждански вълнения може да се очакват, когато  долният сегмент на средната класа   пострада сериозно от  икономическата разруха и безработицата.

Бившият правителствен съветник по сигурността прогнозира „наистина сериозна международна криза“, която ще бъде резултат от борбата на Съединените щати, Япония и Европа, които са стълбовете на глобалните икономически сили, които не могат да овладеят дълбоките финансови кризи.

Така наречената загриженост на члена на CFR (Съвет за външни отношения) Бжежински за „неравенството“ и „справедливото общество“
докато богатите стават по-богати, а бедните продължават да обедняват, е малко лицемерна, предвид факта, че преди 40 години той   написа  книга, в която напълно подкрепяше системата, в която една малка върхушка на елита контролира останалата част от човечеството.

Все пак, това не е първият път, когато Бжежински  се опасява, че нарастващият гняв, причинен  от икономическото и социално безправие, ще застраши съществуващите структури на властта.

По време на речта си  миналата година пред Съвета по външни отношения в Монреал, Бжажински в качеството си на редовен участник на срещите на Билдербергите, предупреди за „глобално политическо пробуждане“ на обществото, най-вече на младите хора в развиващите се страни, което заплашва да разбие съществуващия международен ред.

«За първи път в историята, почти цялото човечество е политически активно и политически съзнателно… В резултат на глобалната политическа активност се генерира прилив на себеуважение и уважение към културните и икономическите възможности в света, болезнено травмирани от спомени за многовековна колониална или имперска доминация на други страни „, казва Бжежински.

Тъй като подобно движение представлява заплаха за монопола на властта на привилегированите кръгове, в които се върти Бжежински, може да се заключи, че той е разстроен от това развитие. Като един от основните архитекти „на съществуващата глобална йерархия, за която също  споменава в речта си, Бжежински сам е под пряка заплаха от гледна точка на запазване на способността на световния елит за контрол над планетарните дела, за което той отново   споменава в интервюто за MSNBC.

„Човечеството сега е политически пробудено и започва да се осъзнава“, казва Бжежински в речта си миналата година, добавяйки,  че това, съчетано с раздробения елит „значително усложнява ситуацията за всяка велика сила, включително и за сегашния  световен лидер –  Съединените американски щати“.

Тъй като Бжежински е поддръжник на свръхконтролираното общество от управляващите технократи, перспективата да се разсърди обществото, което може да се разбунтува и да има за цел сваляне на елита, е малко вероятно това да бъде предпочитаният вариант за повечето от тях.

В книгата си от 1970 г. „Между две епохи: ролята на Америка в технократската ера“, Бжежински пише следното:

«Технократската ера допринася за появата на по-управляемо общество. Такова общество ще бъде във властта на елита, който не се съобразява с традиционните ценности.

Скоро ще бъде възможно да се установи почти нон-стоп наблюдение на всеки гражданин и да се поддържат актуални бази данни, съдържащи дори и най-лична информация за всеки човек. Тези данни ще бъдат на разположение за незабавен достъп от властите. “

Може ли такъв човек да бъде заподозрян в симпатии към икономически неблагополучната по-нисша класа, въпреки че той се опитва да се представи като такъв в интервю за MSNBC, или този човек говори за това, че новият световен ред, за който той е помагал да се установи, е все по-уязвим , въпреки че върху злото като цяло и върху отчаяното население се оказва все по-силен натиск?…

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *