20/04/2024

БМВ представи бъдещите си най-зелени модели

Германският производител на луксозни автомобили БМВ представи в концептуалните модели, от които ще се появят първият сериен електромобил на марката и бъдещият спортен хибрид. Те демонстрират основните характеристики на гамата от новия суб-бранд BMWi. Електромобилът BMW i3 се очаква на пазара през 2013 година, а хибридът BMW i8 ще излезе през 2014 г.

Електрическата мобилност
С изцяло електрическо задвижване и приблизително 150 км. автономност BMW i3 Concept е специално разработено за придвижване в града и ежедневно пътуване на кратки разстояния. Динамичният електромотор, с който автомобилът е оборудван е монтиран на задната ос и осигурява мощност от 170 конски сили и въртящ момент от 250 Нм още от старта.

Благодарение на иновативната LifeDrive-архитектура BMW i3 Concept съчетава ниско тегло от 1250 кг. с оптимално вътрешно пространство и висока сигурност при сблъсък. С четири места и обем на багажника от 200 литра е напълно пригоден за ежедневна употреба.

„Този автомобил поставя началото на масовото производство на автомобили, чиято каросерия до голяма степен е изработена от карбон. Това е революция в автомобилния диазйн,“ подчертава Клаус Дрегер, Член на Борда на директорите отговорен за развойната дейност.

Той добавя, че използването на тази нова технология с въглеродни композити постига понижаване на теглото с около 250 -300 кг, в сравнение с конвенционалните автомобили, което допринася за динамиката на управление и постигане на по-дълъг пробег.

BMW i3 ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 сек., а с устройството за бързо зареждане на батерията зареждането до 80% отнема само 1 час.

Спортен хибрид с разход под 3 на сто
Хибридът BMW i8 е по-динамичният от двата автомобила. Той се ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди при среден разход на гориво за 100 км. под 3 литра.

Колата е конструирана като plug-in hybrid със ситемна мощност от 353 конски сили, която позволява постигане на пробег от 35 км. изцяло на електричество. За по-динамично шофиране или за пътуване на по-големи разстояния електомоторът се допълва от високефективен трицилиндров двигател с вътрешно горене. Спортният автомобил постига максимална скорост от 250 км/ч и разполага с четири места.

BMW i8 Concept съчетава предимствата на две различни задвижващи концепции. Конструиран като Plug-In-Hybrid, този модел комбинира предимствата на електромоторите и двигателите с вътрешно горене и постига максимална ефективност при най-висока динамика.

И докато в предната ос е монтирано модифицираното електрическо задвижване на BMW i3 Concept, то задната ос се задвижва от мощен трицилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 222 к.с. и въртящ момент до 300 Нм.

При съвместна работа двата двигателя ускоряват автомобила до максимална скорост от 250 км/ч, след което се намесва електронния ограничител. Както и електрическото задвижване, мощният двигател с вътрешно горене с работен обем 1,5 литра също е изцяло собствена разработка на BMW Group.

И двата автомобила BMW i3 и BMW i8 ще се произвеждат във фабриката на BMW в Лайпциг. В нея до 2013 г. ще бъдат инвестирани 400 млн. евро и ще бъдат открити нови 800 работни места.

Що е то BMW i
BMW i е суб-бранд на BMW създаден специално, за да обедини усилията на BMW Group за създаване на иновативни автомобили и услуги свързани с мобилността в бъдеще, като съхрани традициите за вдъхновяващ дизайн и наложи ново разбиране за премиум, подчинено на принципите за устойчивото развитие.

С новия суб-бранд BMW Group преследва една цялостна цел: BMW i да дефинира по нов начин разбирането за индивидуалната мобилност чрез изработени по мярка автомобилни концепции, устойчивост и ефективно използване на ресурсите в целия цикъл на производство и допълнителни мобилни услуги.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *