25/04/2024

Алексей Петров: Гарантирам дълбока оран наесен!

Проблемите с „Лукойл“ са проблеми на енергийната, но и на националната сигурност. Това заяви изпълнителният директор на ССИ Алексей Петров по време на пресконференция в БТА.

„Ню Йорк Таймс“: Алексей Петров – кръстник на българската мафия – вижте подробности тук!

Петров препоръча на премиера Бойко Борисов и на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев в името на националната и корпоративната сигурност да направят някои компромиси, но да се споразумеят.

Бившата барета със съжаление си спомни, че с премиера не са успели да се споразумеят по отношение на проблемите в малкия и средния бизнес. По думите му към днешна дата повече от 50% от малкия и среден бизнес е ликвидиран.

Според него енергийната сигурност в последно време стои в основата на националната сигурност, когато става въпроси за баланси на наднационални интереси и наднационална сигурност. „Този проблем е наистина проблем на националната сигурност и то не защото имаме един наличен ресурс – от една страна „Нефтохим“ е част от критичната инфраструктура на страната. От друга страна става дума за интереси на българските граждани и по тази причина категорично това е много горещ въпрос на националната сигурност в този момент”, обясни Петров.

По време на пресконференцията кандидатпрезидентската двойка Алексей Петров и варненската съдийка Душана Здравкова представиха изготвената Харта за гражданско управление.

В проекта за ”Харта за гражданско управление” са посочени 7 основни принципа. Те са за реална власт на гражданите; за обществена, политическа и гражданска отговорност; за власт и отговорност на регионите; връщане и зачитане на достойнствата на българина; реален конституционализъм; сътрудничество и екипност; защита на националните интереси.

Според създателите й, тя е резултат от инициативата на ”гражданите и техните обединения, за да се гарантира законност и справедливост в България”. Тя е прокламирана като ”послание и към гражданите на България да обединим усилията си и заедно да постигнем активно гражданско общество”, обясни Душана Здравкова.

”Хартата за гражданско управление е призив към неполитически и политически движения и партии за приемане на съвместни действия за пряк граждански достъп до управлението на държавата”, посочи още тя, обяснявайки всяка една от точките, залегнали в документа.

В него се казва още, че всичко това може да бъде постигнато, ако незабавно се свика Велико народно събрание, но Здравкова обясни, че това не трябва да стане сега. По думите й има опасност гражданите отново да бъдат тези, които искат нещо, но никой не ги чува.

Душана Здравкова за пореден път посочи, че партиите могат да бъдат дисциплинирани чрез гражданска кандидатура и обясни, че според нея президентската институция е точно такава. Тя изтъкна още, че държавният глава има много силни правомощия, тъй като той може да бъде и обединител на националните власти.

Алексей Петров от своя страна коментира, че 22 години политиците са разделяли хората само и само да постигнат своите лични цели и са действали на стария принцип: „Разделяй и владей“. По думите му, сегашната Конституция разделя българите на такива, които живеят в България и такива, които живеят в чужбина.

„Ако днес Джон Атанасов беше жив например, той нямаше да може да се кандидатира за президент, защото тази Конституция е правена преди 22 години за някого и срещу някого”, коментира Петров. ”Обединихме усилия за голяма цел”, каза Алексей Петров и шеговито допълни, коментирайки прякора си „Трактора“: ”Очаквайте дълбока оран на есен. Гарантирам!”.

„Обявих преди може би повече от година и половина, че наистина симпатизирам на РЗС при това точно в частта на тяхното желание да се промени Конституцията и с това се изчерпва моето отношение към тях“, коментира Алексей Петров на въпрос в какви отношения са с партията на Яне Янев.

„Наистина аз ценя това – те първи в България поставиха въпроса за приемане на нова Конституция“, каза още той. По думите му, той и Душана Здравкова са работници и българските граждани трябва да гледат на тях като на инструмент за промяна, за смяна на модела. „Ние разбира се в това си качество очакваме българските граждани, включително и членовете на политическите партии да се мобилизират и наистина да ни превърнат в активен инструмент за промяна на модела“, обяви още Петров.

Той и Душана Здравкова се е ангажирала да помогнат и на Инициативния комитет на град Нови Пазар. От там са изготвили петиция, която изпращат до Комисията по петициите към Европейския парламент във връзка с решението на МС да допусне американска фирма да прави проучване и добив на шистов газ в североизточна България. ”Аз искам да се знае и в Европа, защото считам, че това е проблем и на Европа”, категорична е Душана Здравкова.

Алексей Петров отбеляза от своя страна, че това което се случва в тези близо 6 района е въпрос на национална сигурност и заедно с това е въпрос на национални интереси.
Представители на инициативния комитет от Нови пазар заявиха днес, че решението за проучване, което правителството даде на американската компания ”Шеврон”, не е съгласувано по никакъв начин с жителите на Нови Пазар и засегнатите региони.

Според тях, технологията по изследването и извличането на шистов газ е изключително опасна и може да доведе до отделяне на разяждащи вещества, а самото разбиване на шистовия слой води до природни катаклизми като земетресение и е заплаха за околната среда в целия регион.

В Нови пазар се събира подписка срещу готвените проучвания от американска компания в района. Само за един ден, от инициативния комитет се похвалиха, че са събрали 1000 подписа и допълниха, че местните жители са изключително притеснени. В града се носели и слухове, че хората ще бъдат буквално „евакуирани и изнесени“ като ще получат компенсации за жилищата и земите си.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *