07/06/2023

Руски сайт: Лъжа е, че Кирил и Методий са създали славянската писменост!

Според ученическите и вузовските учебници по история и според мнението на Църквата, славянската, руската писменост е създадена от солунските братя Кирил и Методий.

И тази лъжа в Русия се пропагандира с помощта на общорусийския празник Ден на славянската писменост и Култура (Ден на Кирил и Методий), заявява категорично сайтът tainy.net. Макар в Панонското житие на Кирил и Методий черно на бяло да е казано, че братята са видели и използвали за своята азбука книги, написани “ в руски писмена“твърди сайтът.

Има и други данни за руската писменост преди покръстването на Русия. В договора на Великия княз Олег с победените ромеи от 911 година са споменати писмените завещания на русите. В договора на княз Игор от 944 г. също с Византийската империя – княжеските грамоти на търговците и посланиците, които се отправили към Цариград, също са на тази писменост, продължава сайтът.

Езическа Русия е била грамотна – това е исторически факт, при това превъзходството по грамотност на Русия пред варварските кралства в Европа се е съхранило столетия. Там даже кралете и висшите феодали били неграмотни, да не говорим за гражданите и селяните, грамотни били като цяло само представителите на духовенството и юдеите. В Русия грамотни са били значителен брой от гражданите и селските жители. Това потвърждават и намерените от археолозите „брезови писма”.

Последните изследвания на учените извадиха на бял свят фактът, че историята на писмеността на славяно-русите е скрита дълбоко в хилядолетията. Така древните надписи в Крит и Древна Гърция, които не могли да се преведат на нито един от световните езици, се поддали на дешифриране едва при използването на руския език. Руският език е съхранил много корени (повече, отколкото другите езици на идно-европейските народи), които спадат към древния единен език на бялата раса. Именно затова между руския език и санскритския има толкова много общи неща.

Езическа Русия, за разлика от представяното от русофобите, които деформират със своите стереотипи съзнанието на хората, не е била дива страна на блата и гори, където нашите предци тичали в необработени животински кожи и се молели на пъновете, а е била доста развита цивилизация. Русия е могла да отстоява своите граници от най-знаменитите завоеватели, каквито са били персите, войските на Александър Македонски, римските легиони, да строи мощни, дълги стотици километра линии на отбрана – такива като Змийските и Траяновите валове. Била е страна с градове, притежаващи няколко вида писменост, продължава сайтът..

Така до покръстването на Русия е била разпространена така наречената „велесовица” – това била проста, най-разпространената писменост за обикновения народ, за предаване на съобщения, за производствена и търговска дейност. Тъй като тогава славяно-русите живеели в общини, такава начална грамотност са притежавали почти всички, а учителите са били част от руското жречество. Именно книгите, написани на велесовица, попаднали в ръцете на просветителите, в Евангелията и Псалтирите.  Защо за езичниците руси Евангелието и Псалтирите са написани на руски? Отговорът е прост: християнството от столетия прониквало в Русия. В редица градове, особено на юг, имало християнски общини. Така например в Киев те живели в предградието Угорск. Там на гроба на приелия християнството княз Асколд била построена църквата „Св. Николай”. Те превели Библията на руски език.

Константин Философ (Кирил) и Методий, пребивавайки в руския град Корсун, който тогава бил под контрола на хазарите, изучавали тези книги и създали свой вариант на писмеността, който приспособили за облекчаване на преводите от гръцки език на руски. За целта братята добавили още няколко изкуствени букви, а няколко от съществуващите по-рано в руската велесовица букви модернизирали по подобие на гръцките. Така бил създаден този нов език, който бил наречен Кирилица. След християнизацията в Русия била извършена реформа на писмеността и старите книги били унищожени. Новите се пишели на новия език.

Ние сме длъжни да знаем и помним, че руската писменост е съществувала хилядолетия преди покръстването на Русия. Кирил и Методий не са създатели на руската писменост, а реформатори на писмеността от онова време, твърди сайтът.

Бележка на редактора: Историята наистина може да се манипулира по всякакъв начин. Между редовете в тази статия се подразбира, че русите са имали писменост преди древните гърци. Нещо повече: древните елини са преписали  някои от руските букви. Кой крив, кой прав – един Господ знае. Ясно е едно: не може един малък народ колкото половин руски град да даде писменост на Русия – това наистина е недопустимо и възмутително… Затова ще има да четем и да се чудим на разни неща, които някои наричат исторически факти. Това очевидно е болест на всички велики сили.

Текстът е обновен в 9,21 ч.

 

 

 

 

(Visited 2 865 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Руски сайт: Лъжа е, че Кирил и Методий са създали славянската писменост!

 1. КНЯЗ
  СВЕТОСЛАВ ПРЕЗ 968–71 РАЗРУШАВА ДУНАВСКИТЕ ГРАДОВЕ НА ДУНАВСКА
  България, ИЗБИВА 300 ЗНАТНИ ВЕЛМОЖИ СЪС СЕМЕЙСТВАТА ИМ И ЗАПЛАНУВА ДА
  НАПРАВИ ПРЕСЛАВ ЗА СТОЛИЦА НА КИЕВСКАЯ РУС. 968 год. княз Светослав взема нашата Азбука! защо и за кого! по късно тази Азбука бива възприета от Новгородското княжество, а то не е все още
  Русия! защо им трябва пък нашата Азбука! След падането на Търново 40
  магарета с товар от българска литература Включваща и църковният
  старобългарски език отиват в Киев. В Петербург
  има 10 хиляди тома българска литература ! Защо? Руснаците пишат и
  говорят на езика ни от 14 век, Българският език еволюира и в сегашната
  си форма е един от най- съвършените езици в света да не говорим за
  Азбуката защото тя е най- съвършената азбука чрез която може човек да
  изрази всеки език и всеки звук в света. Защо при българите езика
  претърпя такова развитие а при руснаците и украинците не претърпя това
  развитие. Базата е същата. Славянската теза я забравете поне когато
  дискутирате с мен. Способността както и възможността да можеш да се
  изразиш с по малко завъркулки/ наречени падежи/ е ГЕНЕТИЧЕН процес, но
  така измислените братя се намират на нивото на феодалният строй / не
  говоря за елита защото той е от Волжска България а за онази част която
  се стреми чрез войни да разрешава въпросите. Тези маси от хора едва ли
  употребяват по вече от 300 думи през целият си живот. Църковният език е
  играл голяма роля и е допринесъл и за увеличаване на речниковият фонд.
  Първите двама Патриарси са били българи, а така също и преобладаващото
  мнозинство свещеници. Най голямата грешка която се прави при
  разсъжденията е че се поставят двата езика на еднакво ниво. На лице е
  обаче един примитивен език със скромен фонд от думи и идва един език при
  това църковен и от един народ който е бил далеч на по- високо ниво на
  генетичното си развитие. Защо българите в основното си схващане не искат
  война и са били принуждавани? това също изисква отговор но свързан с
  генетичното развитие.
  ЗА ВСИЧКИ КОИТО ПРАВЯТ НЕПРЕКЪСНАТО ГРЕШНИ ТЪЛКУВАНИЯ НА ИМЕТО НИ!!
  Поради причината че във чуждите езици липсва в азбуката и букви които я правят фонетична??? някои участници си позволяват унизителни тълкувания.
  БЪЛГАР ПРОИЗЛИЗА ОТ БЛГР= БЪЛГ Което значи “ Светъл,сияещ,
  сребрест, водещ, Тъй като българските племена са се отличавали от
  окръжаващите ги по слабо развити племена са ги наричали БЪЛГ- АР!!!!!
  ПРИДАВА МНОЖЕСТВЕННО ЧИСЛО НА ДУМАТА. Българската азбука произлиза от
  древнобългарското писмо КИРИАЛИ, и е фонетична което значи че с
  българската азбука можете буквално точно да изпишене всеки език а даже и
  китайски. напр. “ Ни цан дъ, хан пиау лианг.“ кажете го на една
  китайка или на един китайски учител. НО! понеже Европейците са с
  високомнение за себе си се отнасят с принебрежение и окачествват името
  БЪЛГАР със VULGAR Което значи вулгарен , примитивен, прост,
  недодялан, но в никакъв случай не означава ХРАБЪР, На немски, английски
  и испански езици,!!!! Буквите Ъ, ь,ы ьо придават на езикът ни точност
  между писаното и изговореното

 2. Много интересен коментар – показва истинско любовно отношение към българщината, което ние приветстваме. Но…правилният правопис е също вид доказателство за тази любов. Всеки допуска грешки, в това число и ние неведнъж, за което се извиняваме. Повярвайте – обикновено си личи, когато е от недоглеждане или когато е от незнание. Запазихме автентичния Ви „правопис“. Иначе още веднъж благодарности за коментара Ви и за любопитните факти в него.

 3. + БРАТЯТА СЪЗДАВАТ ГЛАГОЛИЦАТА!!! А КЛИМЕНТ СЪЗДАВА КИРИЛИЦАТА И Я НАРИЧА ТАКА В ЧЕСТ НА УЧИТЕЛЯ СИ!!!

 4. Ще си призная, че макар да не съм съгласен с нещата, които пише в статията, за мен беше голямо удоволствие да я прочета, не заради друго, а защото успях да видя от близо гледната точка на руските националисти.
  Официалната историография твърди, че Кирил и Методий по заръка на василевса създават глаголицата – азбука, която черпи в не малка степен вдъхновение от етиопската, сирийската, гръцката, арменската и др., но като цяло е едно самобитно писмо. Именно глаголицата Кирил и Методий представят във Великоморавия, но тя така и не успява да се наложи. Няма данни Кирил и Методий да са имали контакти или по-специално отношение нито към България, нито към Киевска Рус. По-късно техните ученици и най-вече Климент съдействат за създаването на кирилицата в Първото българско царство, откъдето по-късно тя се разпространява в Киевска Рус и Сръбско. (ВАЖНО!: Кирил и Методий НЕ СЪЗДАВАТ кирилицата, въпреки че е наречена на тяхно име; реално погледнато Кирил и Методий не създават нищо трайно, въпреки че това не намаля тяхната значимост като светци и християнски мисионери. Кирилицата я създава Климент, а според някои историци – и други български книжовници; кирилицата не е самобитна азбука, и глупак може да види, че в много голяма степен копира гръцката, като я наглася за особеностите на славянския език; един тъп американец дори няма да направи разлика между кирилица/гръцка азбука!!!)

  Дали това е истината? Не знам, естеството на историята е такова, че нищо никога не може да бъде доказано със стопроцентова сигурност. Създават се хипотези, аргументират се, и ако бъдат приети от по-голямата част от научната общност, стават парадигми. По много въпроси няма и никога няма да има консенсус, поради липса на достатъчни доказателства. А дори известните ни факти могат да се тълкуват по много начини. Факт е, че всеки един народ, особено този, който има окаяно настояще и мрачно бъдеще, търси упование в миналото. И колкото по-бляскаво е това минало, толкова по-лесно той се напива с носталгия по него и забравя за сегашните си проблеми. А ако миналото не е достатъчно бляскаво, то трябва да бъде направено такова – това е основен метод за промиване на мозъци не само в регионален, но и в световен мащаб. Затова днес и българи, и македонци, и сърби, и руси, и разни африканци – всичките все са създатели на света, все те са построили пирамидите и великата китайска стена, все те са наследници на атлантите, на извънземните от алфа-кентавър или на Ной след Потопа, все те са потискани я от евреите, я от турците, я от злия бял човек. Подобен начин на мислене разкрива една дълбока комплексарщина, но по-лошото е, че по никакъв начин не съдейства за дефинирането на проблемите и тяхното разрешаване, а единствено задълбочава и без това тежкото положение на въпросното общество. И ако се върнем назад във времето, ще видим, че подобна мегаломания е сигурен признак за упадъка на едно общество, не дълго преди то да бъде унищожено.

  Не защитавам нихилизма, защото той не е по-малко вреден. Всъщност упадъка се наблюдава най-вече в онези общества, в които краен ура-патриотизъм се съчетава с краен нихилизъм по един парадоксален начин, който кара хората едновременно и да се мразят и псуват, и да се тупат в гърдите колко са велики. И в момента, за съжаление, подобен феномен се наблюдава и в българското общество. Вярвам, че всеки процес е обратим, но се иска воля и действие, а не просто киснене пред интернет и псуване „Б*Х МАМА МУ КОЛКО СМЕ БИЛИ ВЕЛИКИ, НАЙ-ВЕЛИКИТЕ, АМА СЕГА ЗАРАДИ ЮДЕО-ТУРСКО-МАНГАЛСКО-МАСОНСКАТА КОНСПИРАЦИЯ ВСИЧКИ НИЕ СТРАДАМЕ! ДА ГИ Е*А СИЧКИ, ВМЕСТО ДА РАБОТЯ, ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ, ДА ГРАДЯ, ДА ДАМ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ ЗА ДОБРОТО НА ХОРАТА ОКОЛО МЕН, ПО-ДОБРЕ ДА СИ ИЗЛЕЯ ОМРАЗАТА КАТО ПРЕБИЯ НЯКОЙ МАНГАЛ, А ПОСЛЕ ПРОДЪЛЖА ДА ГИ ПСУВАМ ПО ФОРУМИТЕ!“

 5. ХАХАХАХАХА , кирилицата копирала гръцката , по-голяма смешка не бях чел в последните 10 години . Данайската копира тракийската + 2 символа . Нещо май, колега, ти убягва историята , например откъде така наречените гърци са дошли и какво са донесли със себе си :)) ГоУеми смешковци има в тая България , хахахаха . Инач си прав за едно . Последните българи , останали в България, които все още се чувстват такива, наисина са големи комплексари. Нищо не правят да оправят живота си , само псуват всичко около себе си . И за съжаление това ни обрича на изчезване като нация от лицето на Земята.

 6. Ало,админа!Къде го видя този руски сайт на http://tayni.net. ?!? Това е някакъв измислен български,а не руски сайт.

 7. Всъщност всичко си идва по местата, когато видите надписите, оставени от ТРАКИТЕ, които доскоро „не можеха да пишат, бяха неграмотни, нямаха държава“. Доказано ТРАКИТЕ населяват Балканите преди гърците, иначе как щяха да бъдат „колониздирани“ от тях? И о, чудеса, о , нрави! В Родопите има толкова много каменни не просто надписи, ами цели книги издялани /има доста снимки и можете да видите/ – половината букви „гръцки“ ,останалата незнайно защо -кирилица? Тия траки съвсем ще да са се трудили така да си преиначат говоренето, че хем на данайците да угодат, хем на историците от последващите епохи! Само дето данайците не могат да казват Ц, а и Ж нямат, та се чудим и маем що „аджеба“ по тракийски тия звуци си имат знаци-букви?! И като се сетим колко по-стара цивилизация от елинската е ТРАКИЙСКАТА, една „зловредна“ мисъл почва да пърха в мозъка – А НЕ Е ЛИ ИБРАТНОТО – ХЕМ СА БИЛИ ГРАМОТНИ, ХЕМ ДОСТА, ХЕМ ИМЕННО ТЕ СА ИМАЛИ АЗБУКА, ХЕМ ГЪРЦИТЕ СА ОКРАЛИ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ НЕЯ И СА Я ПРИСПОСОБИЛИ КЪМ СЕБЕ СИ. То сега не става ли същото? Повечето велики открития на съвремието – все с български корени, пък се казва откривателят не Иван , а „джон“, щото е емигрант някъде си…. МНОГО ПЪТИ СЕ Е СЛУЧВАЛО СЪЩОТО КАТО СЕГА. И МНОГО ПЪТИ ИСТИНАТА Е СПАСЯВАЛА НАРОДА НИ. НО СЕГА Е МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНО – ИСТИНАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *