24/04/2024

Избират „Почетен селянин“ на планетата в Хухла

Световни звезди ще творят тази година “Мистериите на Хухла”. На 16 юли вечерта, на връх Свети Илия над родопското село Хухла, Ивайловградско, ще извиси глас един от най-великите тенори на нашето време Калуди Калудов. След него ще разпъне акордеона Нешко Нешев – познат на родната публика от оркестър „Тракия“, в който свири и другата звезда на българската музика – Иво Папазов – Ибряма. Маклафлин, Ал ди Меола, Нона Хендрикс, Дейвид Санбрукс, „Джипси Кингс“ – това са само няколко от многото големи, с които Нешко е бил съвместно по сцените на света.

Гостите в Хухла ще чуят и Недим Налбантоглу – турският музикант, с френско гражданство, известен в Европа като „човекът, който дава живот и кара цигулката да говори“. За изключителния талант на Налбантоглу говори фактът, че той е поканен в Сорбоната за 80-ия рожден ден на Йехуди Менухин, един от най-големите цигулари в света, и в края на вечерта изнася концерт за гостите по специална покана на друг известен цигулар – Стефан Грапели. Той има концерт и в Queenn Elizabeth Concert Hall в Лондон през 2003 година. Налбантоглу участва в повече от 25 албума в много различни страни и има концертни изяви във Франция, Германия, Мартиника, Швеция, Естония, Белгия, Португалия, Испания, Япония, Италия, Тунис, Индия и Мароко.

Културният фест „Мистериите на Хухла 2011” се организира с помощта на община Ивайловград. До тракийското светилище, край възстановения параклис „Свети Пророк Илия” ще се стекат хора от цяла България, Северна Гърция и Турция. В разгара на мистериите ще бъде връчена за втори път планетарната награда „Почетен селянин”, дело на скулптора Емил Пенчев. Миналото лято първи носител на статуетката с формата на цървул, в който се побира земното кълбо, стана Ивайло Балабанов, един от най-големите ни живи поети.

„Мистериите на Хухла 2011” ще започнат в 16 часа, на 16 юли, уточни програмата издателят на вестник „Нов живот” Иван Бунков, инициатор и главен двигател на този празник на духа. Тогава във водопада-светилище край Арда ще бъде изнесен концерт от трио с ръководител Александър Колев /пиано/. Заедно с Анелия Сталева /цигулка/ и Ивайло Василев /флейта/ те ще изпълнят „Музика на водата” от Хендел. Археологът Ивайло Кънев ще представи находките от разкопките на средновековния град „Родостица“ /калето на Хухла/, откъдето Калоян е влязъл в битка с латините. После слушателите ще си потопят краката ритуално в река Арда и ще поемат към върха. Там ще бъде истинското пиршество на духа, обещава Бунков.

След като каталясат от хора и песни, изпълнени от Нешко Нешев квартет, участниците ще бъдат „довършени” от другия световен музикант – Недим Налбантоглу. Турският цигулар,  който пристига от Истанбул специално за вечерта и през Одрин директно през пункта Кипринос – Ивайловград ще дойде на върха. Това е културата без граници! Недим ще свири с краля на акордеона Нешко Нешев музика за боговете. После идва ред на Калуди Калудов, българинът станал визитна картичка на страната ни по света. След италианските канцонети маестрото ще изненада гостите на празника и с изпълнението на „Наздравица“ от „Травиата” с Анна Дитри, оперна певица от Полша, приятелка на известния тенор.

Че и Хухла ражда таланти за световната сцена ще докаже Богдана Петрова, чиято баба Султана е от глобалното село. Момичето от Пловдив, което безапелационно спечели „България търси талант”, миналата година разплака с невероятния си глас и над 1000-та присъстващи българи и чужденци на мистериите.

След Богито ще има джаз и поезия. Но преди това е ходенето по огъня. Върху  жаравата, под звуците на гайда и свещения тъпан с нестинарски танци ще омагьосват Михо Атанасов и Цветанка Цъгова. После започва голямото надсвирване и – истински джем сешън. И така докато изгрее слънцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *