25/04/2024

Измамничката Калина Илиева закопала над 200 фермери

Амнистия за фирмите, които бяха набедени, че са взели неправомерно пари от САПАРД, може да обяви Върховната касационна прокуратура. Специална комисия в Държавен фонд „Земеделие“ разглежда всички над 200 фирми и физически лица, които са вписани в черния списък на длъжниците по предприсъединителната програма.

Оказва се, че в 90% от разгледаните до момента случаи фирмите са набедени за „черни овце“, без да има реални основания, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Става въпрос за частни лица и компании, които са били вкарани в списъка през 2009 г. по сигнали на предишното ръководство на фонда и неговия директор Калина Илиева, уточниха от държавната институция.

Вече са разгледани случаи на лозаро-винарски предприятия, при които се оказало, че са неправомерно включени в списъка. За да бъдат напълно амнистирани обаче, е нужно по случаите да се произнесе Върховната касационна прокуратура. Когато тя изпрати уведомление, че компания или физическо лице от списъка всъщност са изрядни, те веднага ще бъдат вадени от регистъра на длъжниците. Така ще получават право да кандидатстват и за пари по Програмата за развитие на селските райони и за други помощи от ЕС. Тези, които останат в списъка, ще продължат да бъдат персона нон грата за помощите от Брюксел, както и за държавните субсидии, обясниха от фонда.

В момента в книгата на длъжниците са вписани компании и частни лица, за които се смята, че трябва да върнат над 241 млн. лв. на държавата, е съобщил шефът на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов на среща с КРИБ. Представители на фирми от списъка се заканиха, че веднага щом бъдат извадени от регистъра, ще заведат дела за пропуснати ползи. Това може да струва на държавата, а оттам и на данъкоплатците стотици милиони левове, заявиха бизнесмените.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *