26/04/2024

Задават се най-силните от 150 години насам слънчеви бури

През следващите 18 месеца Земята ще бъде под въздействието на най-силните за последните 150 години магнитни бури, породени от изригванията на Слънцето, предупредиха британски учени, цитирани от “Нюз.ру”. Правителството в Лондон вече било уведомено за предстоящото бедствие.

Според прогнозите очакваната буря може да извади от строя най-важните системи, нужни за нормалното ни ежедневие, като електроснабдяването и компютърните връзки. Затова властите на Острова се готвят при необходимост да спрат електричеството на територията на цялата страна на основата на специален закон за извънредните ситуации . По този начин те смятат да минимизират щетите от магнитната буря.

Както отбелязват учените, Слънцето навлезе в цикъл на повишена активност, която ще достигне своя връх през 2012 г. Според изчисленията им, представени на Даунинг стрийт 10, предстоящата буря ще е 5 пъти по-силна от онази през 1989 г., която остави без електричество 6 милиона души в канадската провинция Квебек.

В периода на нарастване на активността на Слънцето често има изригвания, появяват се области с повишена скорост на слънчевия вятър и изхвърляне на плазма, която става причина за магнитните бури.

Показател на нивото на активност са слънчевите петна.

Когато приближат Земята, носените от слънчевия вятър заредени частици се сблъскват с магнитното поле на нашата планета и го променят. Магнитните смущения се усещат по-силно около полюсите.

Преди дни стана известна друга прогноза на американски учени – че през следващите 20-30 години слънчевата активност може рязко да спадне.

Това би довело до повторение на т.нар. Маундеровски минимум. Така в науката е известен най-дългият период на ниска слънчева активност, който продължил от 1645 до 1715 г. Тогава в Европа настъпил малък ледников период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *