28/03/2024

Японци се вдигнаха на протест срещу атомните централи

Снимка на БГНЕС/ЕРА

Масови протести срещу ядрената енергетика се проведоха в Япония, съобщи Агенция Фронспрес. На третия месец след опустошителното земетресение и, разтърсило страната и последвалото го цунами на 11 март 2011 г.,  довели до тежката авария в АЕЦ „Фукушима“, хиляди японци настояха за незабавно затваряне на ядрените централи.

Мащабни демонстрации бяха организирани и в столицата Токио. Облечени с предпазни костюми, протестиращите организираха акция в центъра на града. Участващите в нея носеха плакати с призиви „Незабавно спиране на ядрената енергетика и затваряне на централите“. Скандирайки подобни настоявания, множеството от близо 2 000 души, се отправи към икономическото министерство на страната и към главния офис на електрическата компания „Electric Power Co“, оператор на „Фукушима“.

Подобни протести се проведоха на много места в страната, като участие в тях взеха деца и дори кучета, „опаковани“ в антиядрени призиви.

Случилото се в централата отново разпали дебатите за използването на ядрената енергия в Япония, която е бедна на природни ресурси и разчита предимно на електричеството, произвеждано от атомни централи.

Властите вече спряха някои от тях, което пък породи страхове, че страната може да остане без достатъчно електричество през летните месеци, когато температурите се повишават.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *