28/03/2024

„Сценични кадри” играха дипломни спектакли, сътвориха бодиарт и изложба

Прекрасни кукли, съвършен Дон Кихот от метал, коса, изработена като недвусмислен и много убедителен символ на смъртта, един от тримата мускетари, портрети, рисувани с уверената ръка на хора с дарба по рождение, графики… Това е само една малка част от традиционната годишна изложба на възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ)- Пловдив, която бе открита снощи. Всичко това – подредено с вкус в изложбеното пространство с площ от 1000 квадратни метра на мол „Галерия Пловдив”. И заредено с хиляда волтовата енергия на деца, които се раздават, защото и скечовете, етюдите, и куклите, и рисунките са част от дипломните работи на 57 ученици, завършващи артистичното училище, което празнува своята 35-годишнина.

Може би не всички от тях занапред ще си изкарват хляба със специалността, усвоена в НГСЕИ. Но всички те вече са „заразени” с естетически усет и красота и невидимо облъчват с тях всички, с които съдбата ги среща.

Разбира се, спектакълът на дипломантите от първия випуск на специалността „Актьорско майсторство за драматичен театър” започна с класика. И то не каква да е, а с Шекспир. И то не какво да е от Шекспир, а „Ромео и Жулиета”. А изпълнените от изкласилите ученици етюди и сонети по драматизация на Зоя Капон изтръгнаха овациите на събралата се многобройна публика. После същите тези деца се превъплътиха в героите от приказката за Хитър Петър. Играха и хоро.

Заслужени овации получиха и учениците от специалността „Грим и перуки”. Те доказаха, че бодиартът е истинско изкуство. Дамян бе заложил на биомеханиката и техночовека, Марина бе създала истинска амазонка от глава до пети, Магдалена – Жената дявол, Златомира – елф, Ралица – жената Огън, Нина – жар птица. И това не може да се опише с думи точно, както не може да се опише достатъчно убедително словесно една хубава картина.

„Годишната изложба традиционно я правим пред публика. Останалата продукция – не винаги”, обясни директорката на НГСЕИ Емилия Арабаджиева. Тя поясни, че училището е уникално на Балканите. Има подобно в Одеса, което обаче е само за артистични костюми. Към момента възпитаниците на гимназията се обучават по четири специалности: „Театрална кукла”, „Грим и перуки”, „Декор”, и „Актьорско майсторство”. А от новата учебна година се открива още една специалност – „Сценичен костюм”.

„Около 40 на сто от нашите възпитаници се реализират по специалността си в телевизията, театъра и киното. Останалите 60 на сто кандидатстват и са приемани във висши учебни заведения – Художествената академия, Нов български университет, НАТФИЗ, Архитектура”, разказа с гордост директорката на училището, в което се обучават общо 200 деца.

Годишната продукция на НГСЕИ  се представя със съдействието на най-големия търговско-развлекателен комплекс в града на тепетата и Южна България, наричан вече „пловдивското НДК” заради богатата му програма от културни събития – мол „Галерия Пловдив”,  на Дружеството на пловдивските художници и на „Сиенит холдинг”. Изложбата ще продължи до края на месец юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *