20/04/2024

Циганските богаташи печелят всяка година стотици милиони

Европейският съюз така и не може да разреши циганския проблем. Преди година циганите бяха масово депортирани от Франция и Италия нищо, че номадите се явяват граждани на ЕС (най-вече от България и Румъния). И нищо не им пречи те отново да се върнат в тези страни. Правозащитниците оправдават високата престъпност сред циганите заради тяхната уж бедност и неграмотност. Но стотици цигани милионери в Източна Европа водят толкова разкошен живот, че се прокрадва съмнение в бедността на тази нация.

Блогът Тълковател вече писа за това, че през миналата година Европа бе потресена от скандала във Франция, където по заповед на президента Никола Саркози бяха изгонени няколко хиляди цигани ( при това за тази депортация им беше заплатено по 400-500 евро на всеки). Изпратиха ги в България и в Румъния. Саркози беше обвинен в расизъм, Франция беше жестоко критикувана от Брюксел и ООН. Само дето Париж пропусна тази критика покрай ушите си. Едно такова изпращане не може да се пребори с циганската миграция, депортираните цигани, както показва практиката, все едно пак се връщат във Франция. Министерството на вътрешните работи даже разработи специален закон, забраняващ на циганите да се връщат във Франция.
По данни на международните правозащитни организации правата на циганите практически се нарушават във всички европейски държави – Чехия, Италия, Испания и т.н. Във Финландия например, вътрешното министерство е подготвило специален закон, забраняващ просията. Правозащитниците смятат, че той е насочен срещу циганите. Най-драматична е ситуацията в Унгария. Ръстът на национализма и великодържавният шовинизъм в тази страна доведоха до началото на депортация на цигани от редица селища.

Действията на Саркози обаче през миналата година бяха одобрени от 69 на сто от французите. И те могат да бъдат разбрани. Ето само статистика:
През 2009 г. в Париж от румънците ( разбирайте – румънските цигани) били извършени 3 хиляди правонарушения, което е със 138 на сто повече, от предходната година. Две трети от тези правонарушения са кражби, а виновниците за половината от тези престъпления са непълнолетни. За първите 7 месеца на 2010 година в парижкия регион румънските цигани са извършили около 3,5 хиляди кражби – 20% от кражбите в Париж, според полицията, са дело на ръцете на румънските цигани, като четвърт от тези престъпления се извършват от непълнолетни.

Подобна картина се наблюдава и в Италия. Министерството на вътрешните работи на Италия публикува следната статистика: на румънските граждани, преобладаващо цигани, се падат 15 на сто от предумишлените убийства, 16 на сто от изнасилванията, 15 % от изнудванията, и почти 20% от взломните нападения на жилища и вили в страната. И това при положение, че румънците и румънските цигани представляват не повече от 1,5 на сто от населението на Италия.
Правозащитниците оправдават циганската престъпност с тяхната нищета и неграмотност. Отчасти това е вярно: сред циганите в Централна и Източна Европа ( на първо място в Румъния, България, Унгария и Словакия) висше образование имат само 1 процент, а средно – 10 на сто. За адаптацията на циганите Евросъюзът всяка година отделя 70-100 милиона евро, а още около 60 милиона идват от частните благотворителни организации.

Европейската преса със завидна упоритост редовно описва трудните делници на циганите. Като този сюжет от България например: „Тук пристигна помощ от Евросъюза – с пари на ЕС бяха построени няколко красиви здания. Но както пояснява Ангел Рашков – местен цигански барон, син на цар Киро, на практика нещата не са чак толкова благополучни. Отвън тези домове действително са хубави, но не ви съветвам да влизате вътре, казва той. Там вилнее хепатит и ние не можем да се справим с него”.

Баронът, който има пивоварна и малка дестилационна, внимателно стъпва между парчетата счупени стъкла и лайна. „Цялата тази помия трябва да се почисти иначе всички ще се разболеем, казва той прибирайки се в своя блестящ „Ровър 75” в популярния във Великобритания бутилково зелен цвят. Пловдив не прилича на европейски град”, добавя той.

Към Евросъюза и преди са се присъединявали бедни страни от бившия комунистически лагер, в някои от тях като Словакия например, също се наложило да решават циганския въпрос. Но в гета като Шекер махала и Столипиново в покрайнините на Пловдив чиновниците на ЕС ще трябва да се сблъскат с изключително бедните цигани и практически – с тяхната пълна изолация от обществото.

По официални данни в България живеят 400 хиляди цигани. Но в действителност те може да са два пъти повече тъй като тези, които са получили образование нерядко се представят като българи или турци.
Баронът разказва за средното равнище на доходите в гетото: „Като правило семейство от мъж и жена с две до седем деца живеят с 200-300 лева на месец”. Истината е, че този барон пропусна да разкаже какъв доход има лично той и отделя по нещо за подпомагане на своите нисши сънародници. За доходите на циганския елит, представян от местните „барони”, царе и тяхното обкръжение, и досега нищо не е известно. В пресата се промъкват само слухове. А те са такива: Кралят на румънските цигани Флориан Чиоаба (титлата си е наследил от баща си) има 50-80 милиона евро годишен доход. Към неговият клан Колдаш принадлежат около 300 семейства и поне половината от тях имат състояние от 3 милиона евро.

Общият годишен доход на „краля” и неговият клан приближава 300-400 милиона евро. Той идва от отчисленията на обикновените цигани – 5 до 10 на сто от криминалните и полукриминални доходи. Циганите се занимават с контрабанда на цигари от Румъния в Западна Европа, ресторантьорски бизнес и търговия.
Подобна картина се наблюдава и сред циганския елит и в други страни от Източна и Централна Европа. Даже в бедната Молдавия циганският „барон” Артур Черар и неговият клан имат доходи в размер на 20 до 40 милиона евро годишно. А в Косово кланът на „барон” Неджимедин Незири – до 100 милиона евро годишно. Косовските цигани се пласират най-вече в Германия и Австрия.

Както и повечето цигански елити в Източна Европа, така също и в бившия СССР, тази цигани натрапливо демонстрират разкошния си начин на живот, къпейки се в буквалния смисъл на думата в злато ( за специална вътрешна част на дома си румънският цигански крал Флориан Чиоаба изразходвал 55 кг злато). От техните свръх доходи за „говедета” остават само трохи и то основно за някакви мръсни дела. Свръх разкошът на елита не предизвиква възмущение у подчинения им народ: тайно повечето от тях мечтаят някога също да станат богати и да придобият същите разкошни тоалетни и „правото на първата нощ”.

Преди две години световните средства за масова информация публикуваха снимките на италианския фотограф Карло Джанферро. От 2004 година той фотографирал интериори в богати цигански домове в Румъния, България и Молдавия.

Това е самият „крал” на румънските цигани Флориан Чиоаба. В началото на 2000 г. той попадна в центъра на европейски скандал, когато съдът му забрани да омъжи своята 12-годишна дъщеря за 15-годишен жених. Чиоаба бомбардира с гневни искания дори съда в Страсбург, който обаче остана непреклонен: дъщерята ще трябва да почака до 16-годишна възраст. През миналата година румънските власти разрешиха на Флориан да основе местен цигански съд, където по неговите „закони” ще се разглеждат административни дела на неговите поданици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *