29/03/2024

Тр. Трайков: Искаме замразяване за 3 месеца на преговорите за „Белене“

България ще поиска три месеца замразяване на преговорите с руската страна за строителство на АЕЦ „Белене”, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Причината е липсата на икономически анализи дали изпълнението на проекта е изгодно и за двете страни, обясни той на откриване на конференция „Критичната енергийна инфраструктура“, посветена на Деня на българската енергетика, предаде Дарик радио.

„Белене“ се счита за замразен от септември 2009 г., когато от него се отказа избраният стратегически инвеститор – германската компания RWE.
В края на май Трайков каза, че най-вероятно ще представим на руснаците нов проектодоговор за АЕЦ-а, но от Русия отрекоха да знаят подобно нещо.

Поискали сме детайлно разбиване на ценовата оферта на „Атомстройекспорт“, за да можем да преценим доколко предложената от тях ценова оферта от 6,3 млн. евро се основава на базова цена и да формулираме позицията си по преговорите, посочи Трайков, цитиран от БТА.

Министърът не обясни как може да стане отлагането – дали чрез подписване на ново 13-то допълнение или по друг начин.
Той не се притеснявал от заканите на руската страна да предяви иск за 1 млрд. евро неустойки, ако до 1 юли не се подпише окончателният договор.
Трайков не смята, че Москва ще заведе дело срещу България в арбитражния съд в Париж заради поредното забавяне.

В края на юни изтича поредният 12-ти анекс към споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и „Атомстройекспорт“ (руската държавна компания, дъщерна на „Росатом“, избрана за строител на „Белене“).
Именно заради този анекс бе уволнен шефът на НЕК Красимир Първанов.

През септември преговорите ще бъдат подновени. В рамките на трите летни месеца, през които ще се правят анализи от избраната за консултант по проекта банка HSBC, може да се пише и нов договор за изграждане и строителство на АЕЦ „Белене“, каза все пак Трайков.

„План-графикът, по който работи HSBC, предвижда, ако анализите покажат че има смисъл от строителството на централата, изливането на първия бетон да започне през март 2012 г. Замразяването се налага, защото трябва да бъде изчакано мнението на консултанта“, заяви Владимир Каролев, управляващ директор на Балканската консултантска компания и представител на HSBC, цитиран от БТА.

HSBC ще бъде готова с доклада си в края на август. Според Каролев големият проблем при проекта АЕЦ „Белене“ е, че досега не са извършени такива подробни и необходими за всеки проект анализи, а е поставяна каруцата пред коня.
Сравнявайки досегашните преговори с руската страна с футболен мач, той каза, че топката е била повече около нашата врата, отколкото в руската.

По време на конференцията Трайков обясни, че ще продължи работата с руските партньори на България, но ключови сега са преговорите с „Арева“ и „Уестингхаус“ като начин за диверсификация на ядрените източници. Идеята за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ обаче не конкурира „Белене“, каза той.

България и Русия все още са далеч от споразумение по цената за изграждането на АЕЦ „Белене“, стана ясно през май след срещата на Трайков с руския министър на енергетиката Сергей Шматко, с президента на „Газпром“ Алексей Милер и с вицепрезидента на компанията Александър Медведев.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *