20/04/2024

Поредна стачка парализира изцяло Гърция

Гърция ще бъде напълно парализирана заради 24-часова обща стачка днес, свикана от синдикатите в знак на протест срещу новите драстични мерки за икономии на правителството. В Атина и други градове на страната за днес са насрочени митинги по призив на двете синдикални централи – Общата конфедерация на труда и Федерацията на държавните служители, които предупреждават, че стачните действия ще продължат през целия месец.

Протестиращите вече се събраха пред сградата на парламента. Те планират да блокират достъпа до сградата на депутатите, които днес трябва да обсъдят нов план за съкращаване на публичните разходи, съобщава Би Би Си, цитирана от „Фокус“.

Заради стачката днес болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата. В стачката ще се включат и много други институции и компании. Редовни обаче ще са въздушните полети от и за Гърция, тъй като съюзът на авиодиспечерите реши да оттегли участието си в стачката с мотива, че е започнал активният туристически сезон в страната, съобщи БТА.

Новите мерки за икономии са включени в средносрочна програма на правителството. Приемането й е обвързано с по-нататъшното финансиране на Гърция за излизане от кризата.
За тази година програмата предвижда икономии в размер на 6,4 млрд., а до 2015 г. – 28,3 млрд. евро, които трябва да дойдат от данъци, съкращения на държавни служители, орязване на разходите и доходите.

Синдикатите протестират също и срещу плановете на правителството за ускорена разпродажба на държавна собственост на обща стойност 50 млрд. евро, които Гърция трябва да събере до 2015 г.

Но напрежение има и във финансовите и политическите кръгове в еврозоната. Новата спасителна помощ за Гърция на стойност милиарди евро, която изглежда неизбежна, раздели страните от еврозоната, коментира германският вестник „Ди Велт”.

Министрите на финансите на държавите от еврозоната се събраха вчера в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Гърция и да се опитат да успокоят пазарите.
„Това е много трудна тема”, призна финландският финансов министър Юрки Катайнен след продължилите няколко часа дебати, съобщи Фокус.
В частност, Германия настоява частни кредитори да се включат в новия спасителен пакет за Гърция. Очаква се новата помощ за Гърция да е 90-120 милиарда евро.
Обсъждането ще продължи тази неделя в Люксембург.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *