29/03/2024

Очаквано: Кабинетът „Борисов“ оцеля при вота на недоверие

Правителството на ГЕРБ оцеля след трето искане за оставка от опозицията. За оставане на власт на Бойко Борисов гласуваха 124 депутати, двама се въздържаха, а против бяха 74 от общо 196 присъствали в залата народни представители.

Вотът на недоверие бе поискан от парламентарните групи на БСП и ДПС и е за провала на правителството в антикризисната политика.

В началото на гласуването на вота, зам.-председателят на ДПС Лютви Местан направи процедурно предложение гласуването на вота на недоверие да бъде излъчвано пряко но държавните радио и телевизия. Мнозинството от ГЕРБ и “Атака” отхвърлиха предложението, съобщава Блиц. “Атака“ предложи да се гласува тайно. Предложението на зам.-шефа на партията Павел Шопов беше отхвърлено от ГЕРБ след гласуване.

Червената депутатка Мая Манолова поиска явно гласуване, със ставане от място на всеки депутат. След като вчера скрихте дебатите, днес е редно всеки един от вас да стане и каже ясно дали е за или против за провала на политиката на правителството”, заяви Мая Манолова.

Искането на социалистите бе атакувано от зам.-шефката на ГЕРБ Искра Фидосова. Според нея, това означавало, че БСП иска да се преброи депутатите от лявата страна на пленарната зала, тъй като „те редовно не идвали на работа“. Предложението на Манолова очаквано не бе прието, въпреки че тя оспори резултатите от гласуването и поиска прегласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *