25/04/2024

Още два вулкана изригнаха – в Камчатка и Еритрея, Африка

Вулканът Кизимен на полуостров Камчатка изхвърли неколкократно стълбове пепел на височина от 5 до 5.9 километра надморска височина, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Института по геофизика към Руската академия на науките. Няма опасност за селищата в околността.

Изхвърлянето на пепел е било съпроводено с локални трусове. Облакът от пепел се е разпрострял на 433 километра югоизточно от върха. Заради вулканичната активност е обявен червен код за въздухоплаването в района.

Камчатската група за реагиране при вулканични изригвания КВЕРТ предупреждава, че изхвърлените в атмосферата пепел и газ могат да създадат опасност за самолетите. Специалистите не изключват възможността за катастрофално изригване на вулкана, което да разруши стената на кратера, и да предизвика лавина от скални отломки, изтичане на лава и изхвърляне на огромно количество пепел във въздуха. Дейността на вулкана е под постоянно наблюдение.

Кратерът на Кизимен се намира на около 2500 метра надморска височина. Разположен е на 265 километра северно от Петропавловск Камчатски. Последното му изригване е от 1928 и 1929 г., но не е било катастрофално.

След него вулканът „заспива“. Учените нямат информация за други негови изригвания. Смята се, че вулканът се е образувал преди около 12 000 години.

Вулкан, за който се смята, че не е проявявал активност от 1861г., изригна в понеделник в африканската държава Еритрея и принуди гостуващият в съседна Етиопия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън да съкрати визитата си и бързо да напусне района.

Причината е, че вулканът Дуби изхвърля от неделя насам облак от дим и пепел, издигнал се на 13.5 километра височина.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *