19/04/2024

Неприятните миризми в градските автобуси дразнят най-много пътниците

Уникално за Пловдив допитване до пътниците за качеството и проблемите на градския транспорт направи един от превозвачите в града – фирма „Хеброс Бус”, Резултатите от анкетата бяха огласени днес. Проучването е откроило две групи проблеми: едната засяга пряко „Хеброс Бус” , а другата – общината, коментира управителят на транспортната фирма Веселин Дошков ( на снимката).

Макар в проучването да не липсват добрите оценки, Дошков призна, че е бил шокиран от факта, според който 39 на сто от анкетираните са чакали превозно средство по някои от линиите на фирмата повече от определеното време. С помощта на GPS проследяване  управителят смята, че този проблем скоро ще бъде решен.

Недоволствата и изискванията на пътниците са свързани най-вече с внимателното шофиране, с това, че въпреки абсолютната забрана, в автобусите често се пуши и често се разговаря по мобилни телефони. Според изричната заповед на фирмата в нейните автобуси се слуша единствено Българското национално радио, но някои пътници са протестирали срещу прекомерния шум.

От  групата въпроси, свързани с хигиената, впечатляват отговорите за неприятните миризми в автобусите и лошата вентилация, особено в топлите сезони. Пътниците искат чистота, свеж въздух и климатици през лятото. Колкото до неприятните миризми, освен от поддръжката на чистотата в градските автобуси този проблем често е свързан и с лошата лична хигиена на пътниците, констатира проучването.

Хората искат нови автобуси. Не е тайна, че в цяла България градският транспорт се обслужва преобладаващо с автобуси втора ръка. „Опитваме се да увеличаваме броя на новите автобуси. Но колкото по-нови са те толкова по-големи са загубите на превозвачите, защото плащат върху тях огромни амортизационни отчисления. Така на практика се стимулира закупуването на стари автобуси – субсидиите от Общината се определят на изминат километър. Ето защо още до края на тази седмица „Хеброс Бус” ще внесе в общината предложение за нова методика, по която да се изчисляват корекционни коефициенти и според тях да се определя субсидията”, заяви управителят на фирмата Веселин Дошков, като поясни, че 62 на сто от автопарка на фирмата е от нови машини.

С цел подобряване на обслужването в момента 300 шофьори се обучават по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,  като психолози обучават водачите как да се държат с възрастни пътници, как да разрешават конфликти и т.н.

Въпреки проблемите Дошков обобщи, че като цяло транспортната услуга в Пловдив е добра.

Допитването е извършено в периода от 9 до 20 май, анкетирани са 840 пътници от всички 11 градски автобусни линии, които се обслужват от „Хеброс Бус”, разпределени пропорционално по всички линии.

Среднодневно в Пловдив услугите на градския транспорт се ползват от 80 хиляди души.

Автор: Елена Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *