19/04/2024

Изборен туризъм изяде главата на червен кмет

Кметът на врачанското село Голямо Пещене Венцислав Ангелов е задържан при опит за незаконна адресна регистрация на над 25 души в селото, съобщиха от полицията във Враца. Вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ са извършили проверка по сигнал в кметството на селото.

Установено е, че на 16 юни е направена адресна регистрация по настоящ адрес на 25 души и са намерени подготвени адресни карти на още 25 души, допълват от полицията. При проверка на част от заявените от хората адреси в Голямо Пещене е установено, че те не живеят на адресите и никога не са пребивавали на тези места. Допълнително са открити хора, които са адресно регистрирани като живеещи по настоящ адрес в административна сграда, собственост на 33-годишния племенник на кмета.

Полицаите обаче установили, че сградата е необитаема. Разследването показало, че хората, регистрирани като живеещи в нея, никога не са посещавали селото, за да променят адресната си регистрация. Според свидетелите, те били уговорени от племенника да дадат личните си данни за промяна на адресната регистрация, за да гласуват за чичо му на предстоящите местни избори.

54-годишният Венцислав Ангелов е кмет на Горно Пещене за втори мандат от БСП. Той и племенникът му са задържани в районното управление във Враца. Срещу тях е започнало дознание за извършено престъпление, свързано с възпрепятстване на избирателните права.

На 2 юни мнозинството в парламента изненадващо гласува 4 месеца уседналост за местните избори наесен. Досега този срок беше 10 месеца. искването за уседналост след 2011 г. пък беше намалено от 12 на 6 месеца.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *