19/04/2024

Грандиозно авиошоу ще изнесат „Буревестниците“ в Граф Игнатиево

В чест на предстоящата 100-годишнина на българската авиация, ескадрилата на американските Военновъздушни сили „Буревестници” ще представи грандиозно авиошоу в авиобаза Граф Игнатиево на 25 юни 2011 г. Демонстрациите на групата включват около 40 елементи и фигури от висшия пилотаж ( вижте буревестниците на снимката).

Събитието се организира от българските ВВС и Посолството на САЩ в България, с подкрепата на Американската търговска камара.

Ескадрила “Буревестници” ще пристигне в авиобаза Граф Игнатиево на 23 юни 2011 г. На следващия ден, специални гости на базата ще бъдат деца в неравностойно положение и деца с увреждания от домовете “Олга Скобелева”, “Рада Киркович” и “Княгиня Мария Луиза”, които ще имат и лична среща със осемте Буревестника.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за свободен достъп на посетители на 25 юни 2011 г. в 09.30 ч. Програмата за деня предвижда разнообразни събития, които ще удовлетворят интересите на всички възрастови групи. За авиолюбителите ни ще бъде представен показ на въоръжение и техника, а за малките посетители е предвиден увеселителен кът.

Цялата програмата включва:

10.00 ч.             Изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС

10.30 ч.             Концертна програма на Ансамбъла на Българската армия

11.40 ч.             Парашутни скокове на Силите за специални операции

12.25 ч.             Издигане на националните флагове на двете страни

12.30 ч.             Наземна церемония на група „Буревестниците”

13.00 ч.             Въздушни демонстрации на група „Буревестниците”

14.00 ч.             Автографи, снимки със зрители на авиошоуто

Началото си “Буревестниците” поставят на 1 юни 1953г. Настоящето име „Thunderbirds” в буквален превод означава “буревестници” и e дадено от местните индианци. Според тях птиците, предвестници на гръмотевичните бури, символизират борбата между доброто и злото. Емблемата на ескадрилата е заимствана от индиански тотем. Украсата на самолетите е стилизирана като птица и е почти непроменена през годините.

Групата посещава България за трети път. През 2007 г. в авиобаза Граф Игнатиево атрактивните им изпълнения събраха многохилядна публика.

ОД МВР – Пловдив обръща внимание на гражданите, пътуващи по направление  Пловдив –  Карлово, че на 25. 06 2011 г. в периода от 12.00 – 18.00 часа ще бъдат предприети мерки за реорганизация на пътното движение в района на село Граф Игнатиево.

Със знак № Д – 19 “паркинг” ще се обозначат временните паркинги за посетителите на авиошоуто.

След приключване на мероприятието в периода 16.00 – 18.00 часа е възможно отклоняване на пътното движение по направление  Карлово – Пловдив по заобиколен маршрут през: с. Царимир, с. Церетелево, с. Неделево, път 606, с. Голям Чардак, с. Малък Чардак, с. Строево, с. Труд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *