23/04/2024

Гого от култовата група „Тоника“: Искам евтаназия!

Здравословното състояние на бургаския певец Георги Найденов-Гого се влошило значително в последните седмици, съобщиха негови близки.

Въпреки че е похарчил над 300 хиляди лева за лечението на коварната си болест, той не е постигнал развитие и не е успял да се върне към нормалния начин на живот. В последните седмици дори нещата са се влошили драматично и Гого вече няма възможност да изпълнява елементарни движения. Според хора от най-приближения му кръг любимецът на няколко поколения българи се моли българските власти да разрешат евтаназията, защото не иска повече да живее, прикован в инвалидна количка. Заболяването на Гого е разновидност на множествената склероза и се появи преди година.

Сега за него се грижи съпругата му Ева, която е станала неузнаваема. Ева е съсипана, разказват приятели на известното семейство, които ги навестяват у дома им. Зад високия зид в къщата им в Айтос достъп имат обаче най-верните, които не биха злоупотребили с това, което виждат. Въпреки големите суми, събрани от дарения за лечението на певеца, състоянието му се влошава. Гого можел да движи само пръстите на ръцете и краката си и да говори, но бавно. Най-страшното било, че осъзнавал в каква ситуация е и непрекъснато

молел да му разрешат с инжекция да се прекъсне животът му,

за да не измъчва близките си.

Гого преживявал много тежко негативното развитие на болестта и съзнавал, че въпреки усилията лечението му е с лоша прогноза. За близо година той и съпругата му Ева опитаха няколко начина на лечение, които им бяха препоръчани от медицински експерти. Гого прекара около месец в клиника в Израел, за което плати 40 хиляди евро. След това беше поддържан със специални инжекции, всяка от които струваше по 120 евро. Чрез тях медиците се опитваха да провокират психомоторните му функции. След това двама рехабилитатори го упражняваха и му прилагаха най-модерните методи от кинезитерапията.

Гого прибягна дори и до съветите на индийски лечител, който му беше на посещение две седмици. През това време беше закупено оборудване и използвани скъпи медикаменти, за да се постигне напредък. Въпреки положените сизифовски усилия, до положителен траен ефект не се е стигнало.

Лечението и медикаментите само са забавили действието на коварната болест, но не са предотвратили нейното развитие. Постепенно мускулните му функции и нервните реакции са се загубили и са станали все по-ограничени. Преди две седмици се е появила нова надежда с препарат, който трябва да бъде внесен от САЩ. Той бил в експериментален стадий, но семейството било готово да опита всичко, докато има надежда. Една опаковка от новия медикамент струвала 4000 долара. За един курс на лечение били необходими девет опаковки. Лекарството трябвало да пристигне до две седмици.

Семейство Найденови е останало само с къщата в Айтос, всички останали имоти са разпродадени, за да се осигури скъпото лечение. Приятели го пратиха през лятото дори и в Китай, но от намесата на далекоизточните специалисти почти няма полза.

Най-странното е, че показателите на Гого били отлични.

Той бил във всички норми по холестерол, триглицериди, кръвно налягане и чернодробни показатели. Дори е качил и няколко килограма от личното си тегло.

В момента най-близкият му приятелски кръг събира за Гого поредната сума, за да помогне на Ева да осигури най-нужното за поддръжката и лечението му.

Петър АНГЕЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *