29/03/2024

Гангстерски войни и ревност при делфините

Делфините, според научно изследване на австралийски и американски учени в Shark Bay (Австралия), имат своя собствена социална структура, която по нищо не се различава от тази на човека.

Учените от Австралия и САЩ   шест години наблюдавали делфините около остров Перон в австралийския залив Шарк и може да се твърди, че са гледали на живо детективска история, чиито герои биха могли да са хора, а не делфини. Главната героиня е женски делфин в  овулация.

Такава при женските делфини бутилконоси се появява на всеки 4-5 години и се превръща в централно събитие в живота на делфиновата популация. Но това е само началото.

Самият сюжет на „драмата“ се завързва, когато женската става съпругна наведнъж на  двама или трима мъжки, а за   сърцето и претендират още няколко.

Тези кандидати са конкуренти и планират да откраднат „булката“.
Разгръща се битка, където и съпрузите и съперниците викат за помощ не роднини, а чужди или си наемат „гангстери“.

Битката се усложняват с интриги: ако искат някаква помощ отстрани – те я търсят, наемат и други делфини … и се води истинска война за красивата делфинка Елена.

.

Наетата делфинска сила, по принцип, може да бъде и конкурентна, но там се заформят други отношения, които за Ричард Конър, ръководител на научните изследвания, е трудно да обясни. Учените предполагат, че делфините помощници знаят, че в бъдеще могат да станат и те“съпрузи“ и също ще се нуждаят от помощ за защита на своята „булка“.

Proceedings of the National Academy of Sciences публикува още едно   проучване от живота на делфините за  взаимоотношенията на 52 женски в същия залив Шарк.

Тук учените са открили любопитна закономерност: женските делфини, вече майки, до три години хранят своите малки с приятелките си, които още не са „семейни“.

Такова сътрудничество, организирано за отглеждането на деца е подобно на нашата детска градина.

Любопитно е да се знае, че бутилконосите делфини са приятелски настроени към хората и не веднъж са спасявали човешки животи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *