19/04/2024

„Галъп“: Разликата между ГЕРБ и БСП се стопи на 5 %

По-малко от 5% е разликата между ГЕРБ и БСП, ако парламентарните избори се провеждат днес. Това сочи национално проучване на „Галъп“, проведено в периода 26 май – 2 юни сред 1000 души. ГЕРБ остава първа политическа сила. За управляващата в момента партия биха гласували 26,1% от избирателите.Шефовете на „Галъп“

Втора е БСП с 21,3% – доверието в левицата се покачва, расте и броят на хората, които смятат да гласуват в червено. Следват ДПС със 7,1%, Синята коалиция с 4,8% и Атака с 3,1%.

35,6% от хората са категорични, че няма да гласуват.

57% от българите вярват, че не е добре за страната Бойко Борисов да се кандидатира за президент. На другия полюс са 17% от анкетираните, а 26% не могат да преценят.

Според социолозите това е така, защото хората го виждат да продължава да изпълнява ролята на премиер, а не като държавен глава. Освен това вероятно смятат, че е необходима алтернатива в президентската институция.

„Галъп“  спекулират с различни конфигурации на кандидатурите.

Въпреки че Бойко Борисов беше категоричен, че няма да се кандидатира за президент на изборите наесен, ако все пак той промени мнението си и хипотетично се изправи срещу Меглена Кунева на втори тур, премиерът печели 35% от гласовете, а тя получава 26%.

Ако пък бившият ни еврокомисар на балотаж се изправи срещу настоящия регионален министър Росен Плевнелиев, резултатът ще e e 29% за Плевнелиев срещу 27% за Кунева. При двубой на втория тур на вота между Кунева и столичния кмет Йорданка Фандъкова победител ще е Кунева с 34% срещу 19%.

За пръв път недоверието на българите към премиера Бойко Борисов е по-голямо от доверието към него, твърдят от „Галъп“. 44% от хората подхождат с недоверие към министър-председателя, вярват му 38 на сто от запитаните. Расте неодобрението и към управлението на правителството на Борисов. През юни т.г. 47% го смятат за неуспешно, като част от тях го определят и за напълно загубено време за страната ни.
52% от българите са на мнение, че кабинетът на ГЕРБ няма да се справи с кризата в икономиката и държавните финанси. На противоположното мнение са 28%. „Все повече хора са все по-критични към управлението като цяло“, коментира Марчела Абрашева.

Едва ли намерението на правителството да увеличи заплатите и пенсиите ще повлияе на електоралните нагласи, смятат социолозите.

„Това е подарък, който лесно се забравя, а повишенията са толкова малки, че няма да направят хората богати и няма да „стоплят“ радикално отношението на избирателите към управляващите“, аргументира се Абрашева.

Вотът на недоверие, готвен от опозицията, също едва ли ще развълнува обществото и ще обърне нагласите.

„Не вярвам да има страхотна обществена реакция, освен ако в дебатите не прозвучат скандални неща“, коментира политологът Първан Симеонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *