24/04/2024

Осем души загинаха, шест са тежко ранени при катастрофа на автобус

Осем души загинаха, а 22 са ранени, след като автобус се преобърна на магистрала „Тракия“ след разклона за Хисаря тази нощ. Сред жертвите е и говорителката на полицията в Стара Загора.

Около 00.30 часа на 126-ия километър от магистралата автобусът „Мерцедес” по маршрутна линия София-Бургас, с шофьор на 43 години от Бургас, се е преобърнал и се е запалил, съобщи главен инспектор Красимир Костов в КАТ „Пътна полиция“, цитиран от „Фокус“. Автобусът е на фирма „Ентуртранс“ с регистрационен номер А8534АН, предадоха БНР и „Фокус“.

6 души са загинали на място, а други двама  – мъж и жена на 20 и 22 години, са починали в болница. Починала е и говорителката на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Йонка Георгиева. Тя бе откарана в кома в пловдивската болница, но въпреки усилията на лекарите е починала. По информация на директора на ОДП-Стара Загора главен комисар Алекси Алексиев съпругът на Георгиева е на място, за да извърши разпознаването, съобщи Дарик радио.

Сред загиналите е и вторият шофьор на автобуса Иван Чакъров, както и 14-годишно дете, съобщи „Фокус“.

В УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив за лечение остават петима души. Единият е в кома. Общо 16 пострадали са преминали през болницата.
Един е настанен в неврохирургията, трима са в Лицево-челюстна хирургия, един е оставен за лечение във Втора хирургия – „Гръдно-коремна“, съобщи БТА, като се позова на Донка Андонова, завеждащ „Връзки с обществеността“ на УМБАЛ.

Към момента не се налага спешно доставяне на кръв в пловдивската болница,  съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В автобуса са пътували общо 31 души, каза шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов. Те са били от различни градове, като сред пострадалите е и 5-годишно дете, чиито майка и сестра са загинали в катастрофата, предаде bTV.

Водачът, който е управлявал автобуса, е Светослав Димитров. И двамата със загиналия му колега са били опитни шофьори, каза Николай Точев от фирма „Ентуртранс“, като Димитров работи от 4-5 години във фирмата. По думите на Точев преди дни автобусът е минал технически преглед, сменяни са гуми и е правен реглаж. Той изтъкна, че шофьорите са имали 14-часова почивка преди да поемат курса към Бургас.

По-късно в Министерски съвет транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че автобусът е на 23 години и е минал технически преглед на 8 март. Министърът посочи, че ще се работи за законодателно ограничаване на възрастта на автобусите за обществен превоз.

Все още не е ясна причината за тежката катастрофа. Шофьорът отрича да има вина за катастрофата, разказал, че изведнъж рейсът е станал неуправляем. Освен версията за техническа повреда, се проверява и възможността той да е заспал. Мъжът е задържан за 24 часа. Установено е, че не е употребил алкохол, предаде БНР.

Шофьорът е карал с над 100 км в час, което е позволено в участъка, където е станал инцидентът,  съобщи Иван Палейков, инспектор от „Държавна автомобилна инспекция“ (ДАИ), след като бе направен първия оглед, предаде „Фокус“. Той уточни, че скоростта е установена с тахографски лист. Установено е, че е срязана задната лява гума на автобуса, което означава, че тя може да е причина за произшествието, ако се е спукала преди това.

Заради катастрофата движението по магистралата се отклоняваше през с. Труд, но към 8.30 часа бе възстановено. Около 9.30 ч. то бе пак спряно, за да бъде изтеглен автобусът, който е изгорял в горната част. От изгарянията е пропаднал таванът и всички прозорци са изпочупени от лявата страна. След като бъде направен оглед на долната му част, ще бъде изяснена и причината за катастрофа.

„Изказвам съболезнования за загиналите и на близките им заради тази катастрофа на магистрала „Тракия”, заяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов също изказа съболезнования и съобщи, че самоличността на жертвите няма да бъде оповестена, докато близките не бъдат информирани. Той уточни, че премиерът е предложил утре, 16 юни, да бъде обявен за ден на национален траур.

Цветанов съобщи още, че в момента тече разпознаването на загиналите, както и на част от ранените. Идентифицирани са три от жертвите, но разпознаването е много трудно. По думите на вътрешния министър в автобуса е имало 26 пътници.

Освен на телефон 112, са обявени два телефона за информация в Областната дирекция на МВР в Пловдив – 032/932 280 и 032/932 281. От пловдивската болница също посочват телефон за връзка на близките  – 032/26 41 70, вътрешен 28 94.

Катастрофата на Бакаджика

Днес Върховният касационен съд отложи за 21 септември делото за катастрофата на Бакаджика, при която на 28 май 2009 г. автобус прегази и уби 18 души. Причина за отлагането е неявяването за двамата подсъдими Слави Славов и Господин Димитров, въпреки че са били редовно призовани. Двамата бяха осъдени на по 10 години затвор, които считат за несправедливо наказание и обжалват. Близките на загиналите също обжалват присъдата и искат по-тежки наказания.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *