04/02/2023

Депутатът от ГЕРБ В. Николов: АЕЦ „Белене“ е чиста далавера!

АЕЦ „Белене“ е чиста далавера, но за жалост това трудно ще се докаже, много пари са похарчени там, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Преди два дни бе публикуван скандалният доклад от проверка на АЕЦ „Белене“ към средата на 2009 г., който е установил липсата на 117 млн. евро. Енергийният министър Трайчо Трайков пък заяви, че злоупотребите са за много повече пари.

Николов заяви тази сутрин пред БНТ, че само с решение на кабинета „Сакскобургготски“ до момента за „Белене“ са дадени над 1 милиард. „Преди 89-та година пък въобще няма да смятаме парите“, заяви още депутатът, цитиран от БГНЕС.

Той съобщи, че в края на месец юни британският консултант „Ейч Ес Би Си“ ще е готов с оценка дали централата е изгоден проект за България и правителството ще вземе своето политическо решение. Тогава въпросът ще влезе на дискусия в парламента.
„Очаквам в средата на август да знаем дали ще градим АЕЦ „Белене“ или не“, добави Николов. По думите му темата ще бъде силно използвана в предизборната надпревара.

Междувременно вчера от руската компания „Атомстройекспорт“ заявиха, че въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ „Белене“ досега не им е бил поставян, след като Трайчо Трайков заяви преди дни, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора по съвет на консултанта.

dir.bg

(Visited 63 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *