29/03/2024

Българските пилоти – на свобода след 6-месечен плен в Судан

Трима български пилоти, които бяха отвлечен в размирния судански регион Дарфур, са били освободени след 145 дни в плен, съобщиха от Световната хранителна програма на ООН. Новината беше потвърдена от външното ни министерство Весела Чернева.

Тримата български пилоти – Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, които бяха отвлечени на 13 януари 2011 г. в Судан, се завръщат в България. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Николай Младенов, разпространено от дирекция „Информация и комуникация“ на МВнР.

„По този повод изказвам своята благодарност на правителството на Судан, на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и на всички участници в разрешаването на тази сложна и продължителна криза, посочва Младенов и добавя, че е радостен, че след пет месеца в плен нашите сънародниците ще се завърнат утре при своите семейства и близки в България“, казва още министър Младенов, цитиран от БТА.

„Прагматичното сътрудничество между българското и суданското правителство, довело до днешната щастлива развръзка, беше и в основата на репатрирането от българска страна на судански бежанци от Либия“, припомня още Младенов.

Летците на авиокомпания „Хели Ер-САУ“, които работеха по договор с ООН за превоз на хуманитарна помощ, бяха похитени от група въоръжени мъже  от летище в Ум Шалая, на 60 км югоизточно от столицата Ел Дженейна на суданската провинция Западен Дарфур.
Според очевидци тогава капитанът Бранко Чорбаджийски, Александър Димитров и Веселин Нанолов, са натоварени на открит джип и отведени на неизвестно място от седем души, вероятно представители на местно племе. Известно време судански полицаи преследват похитителите, но операцията по спасяването се проваля, след като полицейската кола катастрофира, а един от представителите на реда е тежко ранен.

Сега тримата пилоти ще бъдат транспортирани до Хартум, след което ще отпътуват за България. Според официалното съобщение българите изглеждат в добро здравословно състояние.
„Те бяха освободени днес. Все още не знаем обстоятелствата, но мога да ви уверя, че Световната хранителна програма не е плащала откуп“, съобщи неин говорител пред АФП, предаде „Фокус“.

„Световната програма на ООН по прехраната е благодарна на правителството на Судан за неуморните му усилия за освобождаване на тримата служители, които бяха отвлечени, докато работят в помощ на най-уязвимите жители на Дарфур“, се казва още в съобщението на организацията.
В него обаче не се посочва кой е поел отговорност за отвличането на тримата българи.

Още трима пилоти – руснаци, наети от Световната програма по прехрана, бяха отвлечени в южната част на Дарфур през ноември миналата година, но бяха освободени месец по-късно. Ройтерс коментира, цитирана от БТА, че отвличанията на чужденци заради откуп в Дарфур са дело на престъпни банди, които се активизираха след 2009 г.

На 23 май върховният представител на ЕС за сигурността и външните работи Катрин Аштън заяви, че отвлечените българи трябва да бъдат спасени.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *