02/07/2020

20-километрово задръстване и обилен дъжд на авиошоуто на „Буревестниците“

Чудовищни задръствания от автомобили, чиято колона започваше от покрайнините на Пловдив, преминаваше през село Труд и стигаше без нито метър пролука чак до Граф Игнатиево… Това предизвика желанието на десетки хиляди възрастни и почти и горе-долу още толкова деца да видят шоуто на демонстрационната американска ескадрила „Буревестници“. Образувалата се принудителна автоколона беше дълга почти 20 километра. Добре че никоя линейка не се яви при тези тапи в бързане да спаси някой закъсал.

Още подробности – вижте тук!

Стълпотворението от хора и возила беше от цяла България. И разбира се – най-много от Пловдив. Някои зарязаха на банкетите колите си преди Граф Игнатиево и се оказаха прави – с умерено ходене изпревариха доста коли.

Точно в обявеното по програма време – 13 часа, шестте изтребителя F-16 изреваха мощно и на форсаж на пистата и отпрашиха в небето. Минути след това асовете започнаха да въртят шеметни фигури от висшия пилотаж само на една боя разстояние един от друг, а грохотните им маневри разтресоха небето. И точно когато започна да става все по-интересно,  и все по-красиво, и все по-вълнуващо, по закона на Мърфи заваля дъжд.

Още при първите невинни какпи майките и татковците, довели на този зрелещен спектакъл невръстните си деца без да са предвидили в сценария дъжда, хукнаха да търсят някъде сушина и да спасяват от настинка малчуганите си. Скоро обаче всички си плюха на петите още преди „Буревестниците“ да се бяха примирили, че няма да си изнесат докрай небесната си пиеса. Дъждът беше кротък – без гръмотевици, но безапелационен.

Хората вървяха километри пеша, докато достигнат до паркираните си коли. През това време дъждът изтъня и „Буревестниците“ компенсираха от части с няколко грохотни виража тълпата, която беше вече извън чертите на летището.

Макар да не видяха демонстрацията в целия й блясък, измокрената като кокошки в курник без покрив публика не съжали за неудобствата от убийственото пътуване на първа или „нулева“скорост. Просто защото макар и за по-малко от половин час успяха да усетят и да се порадват на класата на асовете от „Буревестниците“.

При това стълпотворение от хора и коли не мина без инциденти. Точно до пловдивската „Топлофикация“ и по-точно – до ТЕЦ „Север“ здраво се бяха изтряскали лек автомобил и микробус. Това пък създаде задръстване и на връщане от авиошоуто в Граф Игнатиево, въпреки че много от шофьорите търпеливо бяха изчакали най-припряните да се изтеглят и чак тогава да се включат в движението.

Към днешна дата „Буревестниците“ на Америка са част от 57-о крило на американските ВВС, чиято авиобаза е в Нелис, щата Невада. ( За тази авиобаза се носят легенди. Една от тях е, че катастрофиралите или свалени при битки с земляните и убити извънземни, са били превозвани в авиобазите Патерсън и Нелис). В екипа на асовете пилоти участва и дама. Тя е № 8 – в атрактивната ескадрила и се казва капитан Кристин Хабърд. Командир на групата е подполковник Кейс Кънингам. Той има нальот от 2 400 летателни часа зад гърба си, като 160 от тях са бойни полети. А това означава, че е участвал във реални военни действия.

Автор: Елена Емануилова

(Visited 145 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *