12/07/2020

Японското правителство скрило 5000 радиационни измервания

Японското правителство призна, че е държало в тайна поне 5 хиляди измервания и оценки за радиацията, разпространена във връзка със събитията в АЕЦ „Фукушима 1“. Това бе направено, за да не се допусне паника, съобщи днес в Токио пред журналисти Гоши Хошоно от щаба за ликвиридане на последиците от аварията, съветник на премиера Наото Кан, , предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

„Тази позиция бе погрешна“, призна Хошоно, но увери, че занапред цялата информация за АЕЦ „Фукушима 1“ ще бъде огласявана и разпространявана незабавно.

По данни от японския печат след аварията в централата е станало ясно, че системата за събиране на данни за радиацията, излъчвана от местните АЕЦ, не работи ефикасно.

Действала в Япония от 1987 г., системата на обща стойност над 341 милиона долара излезе от строя на 11 март, когато мощното цунами след японското земетресение унищожи енергоизточниците й, допълва агенцията.

Междувременно днес „Рейнбоу уориър“ – флагманският кораб на „Грийнпийс“, започна да анализира проби от морската вода край АЕЦ „Фукушима-1“, съобщи  Франс прес. Първите измервания, извършени южно от централата, целят да се установи доколко е заразена морската флора и фауна, както и да се прогнозират възможните последици за хранителната верига.

„Грийнпийс“ напомня в комюнике, че японското правителство не е разрешило на организацията да води независим мониторинг в териториалните води на страната – до 12 мили или 20 км от брега. Еколозите посочват, че са отправили към премиера Наото Кан молба да преразгледа решението си.
„Хората решително настояват за независимо изследване на нивото на заразяване и ясна, обективна оценка на потенциалните рискове за здравето. Точно това сме дошли да направим“, обясни цитиран от АФП експерт на организацията, който се намира на борда на кораба.

От началото на април през запечатана впоследствие пукнатина в бетонна шахта в морето изтекоха близо 520 тона силно заразена вода от японската атомна централа, разположена на около 250 километра от Токио. Почти по същото време компанията оператор на централата ТЕПКО изхвърли в морето хиляди тонове слабо радиоактивна вода, събрани в повредените инсталации.

dir.bg

(Visited 160 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *