23/04/2024

Японски учени откриха ключа към безсмъртието

Японски учени от Института по регенеративна медицина при университета в Киото чрез случайни генетични манипулации са успели да превърнат една нормална клетка в „универсална“, способна да се развива в различни вътрешни органи, мускулна  и нервна  тъкан. Това е наистина революционно откритие.

Всъщност, по-рано се е смятало, че свойства универсално да се превръщат в различни органи имат само стволовите клетки, взети от човешки ембриони. Само че в тези експерименти смъртта на бебето е била неизбежна. А абортите в много страни са забранени.

Специалистите на института разказват, че ключово значение за универсалността на ембрионалните стволови клетки са 24 затворени в тях гени. Стартирайки експеримента, изследователите започнали без особен успех да въвеждат тези гени, един по един в кожни клетки, взети от лабораторни гризачи.

Без да   постигнат желаните резултати, решили да променят методиката: след поредица от случайни експерименти е била изолирана група, състояща се само от четири гена.

Едва след тяхното въвеждане, клетката от кожата на мишката се преобразувала в структура, подобно на ембрионалните стволови клетки със същите универсални възможности.

След това учените са успели да я развият като тъкан от храносмилателната система, черния дроб, сърдечния мускул и дори костната структура. Сега японските специалисти вече провеждат подобни опити за преобразуване на човешките клетки.

По този начин, според редица признати експерти в следващите десет години, човечеството ще получи  практически метод за отглеждане в самото тяло на нови органи на мястото на повредени или загубени. Като се научат да контролират процеса на стареене, хората винаги ще си останат млади и дори безсмъртни.

Проблемът е в това, че всяка от милиардите клетки в тялото ни има свой срок на живот. В крайна сметка идва момент, когато клетката спира да се дели и умира. Ако човечеството се научи да се справя с тези процеси, то  ще получи  ефективен начин за борба с рака и дори да предотвратява стареенето.

След това откритие сега човечеството трябва да разпознава колко време е отброил органичният  „хронометър“.

30dumi.pozicii.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *