25/04/2024

Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство

Опитите за самоубийство през последните 2 години в България са около 1600, като от тях близо половината са успешни. Страната ни е с най-висок дял на успешните опити за самоубийство в Европа. Според психолозите броят на опитите – най-често сред младите хора, нарастват, съобщи БТА. Тревога буди и фактът, че с опиталите да се самоубият не работят психолози.

„Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство“, каза пред журналисти д-р Михаил Околийски – ръководител на направление „Психично здраве“ към Националния център по опазване на общественото здраве. Най-малкото дете, опитало да сложи край на живота си, е било на 8 години.

Причините за подобни действия най-често са неразбирателство в семейството, смята д-р Околийски. Той допълни, че децата от най-ранна възраст трябва да получават здравно и сексуално образование и да се подготвят за евентуалните рискови ситуации в живота.

През 2009 г. 308 деца са се опитали да сложат край на живота си, като 271 от тях са момичета. Най-възрастният човек, посегнал на живота си, е бил на 92 години, а най-младият – на 9 години. Общо в България са регистрирани 2712 опита за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673.

За всеки четвърти българин има голям риск занапред да развие някакво психично заболяване, каза още д-р Околийски, пояснявайки, че това се дължи главно на всекидневния стрес.

По думите на д-р Христо Хинков от Националния център в България няма профилактика за психичното здраве, цитира го БНР. Според него около една пета от всички българи имат или са имали някакъв проблем от психично естество.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *