29/03/2024

В парламента ще умуват да се строи ли АЕЦ „Белене“

Депутати от икономическата комисия ще обсъдят дали да бъдат премахнати от енергийната стратегия на България до 2020 г. –  дългосрочните договори за доставка на природен газ от Русия, както и изграждането на нови 2000 мегавата ядрени мощности (досега има само един проект за изграждане на нови 2000 мегавата ядрени мощности – втора атомна централа край Белене).  Енергийната стратегия беше внесена за одобрение в Парламента в средата на март, но досега е успяля да премине само през комисията по труда и социалната политика. От началото на май, точката се отложи в икономическа комисия веднъж заради липсата на кворум в залата и веднъж по молба на икономическия министър Трайчо Трайков, който беше извън страната през миналата седмица.

В началото на месеца, членовете на комисията си дадоха седем дни, за да напишат предложенията си към документа и да го изгласуват. След като стратегията мине през икономическата комисия, тя ще бъде разгледана и в пленарна зала. Досега представителите на БСП и ДПС са съобщили, че няма да подкрепят плана с мотив, че той сам по себе си не е стратегия. Депутатът Иван Иванов (ДСБ) постави условие за промяна на документа, за да бъде той подкрепен от Синята коалиция. Той поиска от стратегията да отпадне изграждането на нови ядрени мощности за 2000 мегавата, както и задължението енергетиката на България да бъде експортноориентирана. Очаква се предложенията му да бъдат гласувани преди одобряването на самата стратегия.

„Необходимо е да сме наясно – каква цел ще следваме – на по-голям дял на държавата в сектора или обратното. Какво ще се случи с „Топлофикация София“, с новите енергийни мощности и как ще постигнем целта да имаме 10% биокомпонент в горивата до 2020 г.“, попита Иванов.

Друг въпрос, който той постави е от къде ще бъдат взети пари за повишаване на енергийната ефективност на жилищния фонд и как ще се стимулира изграждането на ВЕИ за лични нужди на домакинствата. Депутатът подкрепи идеята да бъдат сключвани краткосрочни договори (до 8 години) с Русия за доставката на газ, каквато идея сподели вече бившият зам. министърът на икономиката Марий Косев.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *