05/12/2022

Уикилийкс: Президентът Първанов върти интриги в българската армия

Секретни грами на американското посолството в София публикуваха „Уикилийкс“ и „Биволъ“. *

Назначенията на президента Първанов в армията през 2009 г. никак не са очаровали американците, става ясно от дипломатическа грама, изпратена от посланик Нанси Макълдауни на 7 юли 2009 г. [09SOFIA362]

През юни 2009 ген. Симеон Симеонов беше назначен за началник Щаба на отбраната, въпреки несъгласието на военния министър Николай Цонев. Президентът наложи и други спорни назначения на висши военни. Според Макълдауни назначенията показват липса на желание за реформи. Симеонов е характеризиран като „класически късоглед бюрократ“, който се е провалил в постигането на натовски стандарти докато е бил начело на управлението на ВВС.

Други ключови назначения също не се харесват американците, които смятат, че Първанов и близкият до него ген. Колев целят да сложат зависими хора на важни позиции в армията, за да контролират хода на реформите. Ген. Самандов, командващ на Съвместното оперативно командване (прочул се с изпуснатия пред журналисти пистолет), не е „най-добрият изпълнител“ и край него витаят слухове за корупционни сделки.

Новоназначеният Главен инспектор Володя Цветанов, брат на Румен Петков, също е смятан за корумпиран. В замяна на тези назначения „близките и конструктивни“ генерали Люцканов и Пехливанов губят постовете си, което е оценено като „дълбока загуба“ от американците. Все пак, не всичко изглежда толкова черно, тъй като сред новоиздигнатите генерали има „умни, енергични реформатори с международен опит“.

Анализът на посланик Макълдауни отчита, че новоназначените са „политически изпълнители“, а не „създатели на политики“, така че едва ли ще променят общата политика на страната в отбраната, по-специално разгръщането на български сили в Афганистан.

В грамата е изтъкнато „неконструктивното влияние“ на Първанов и неговия кръг, който не се е противопоставил на „мошеническите обществени поръчки (и вероятно се е възползвал от тях)“ и не е подкрепил твърдо истинските реформи. Прогресът ще зависи от следващия военен министър, който ще трябва да се бори с преплетените интереси на президента и неговите съюзници – пише още Макълдауни.

Отношенията между Първанов и военните министри Младенов и Ангелов прерастнаха в „открита война“ в медиите, блокиране на назначения и интриги, които пречат на реалните реформи в Българската армия, отбелязва „Биволъ“. „Биволъ“ има споразумение с „Уикилийкс“ за партньорство в журналистическата и експертна обработка на грамите от България, а впоследствие и от други балкански страни.

dir.bg

(Visited 109 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *