28/03/2024

Тр. Трайков: По-добре сива, отколкото никаква икономика

Трайчо Трайков

По-добре да има сива, отколкото никаква икономика, заяви икономическият министър Трайчо Трайков и добави, че дори хората, които работят в нея, имат принос за брутния вътрешен продукт. „Като се направят анализи, сивата икономика идва от неплащането на данъци, неотчитане на обороти и контрабанда. Сивата икономика в момента е между 25-30%“, обясни в сутрешния блок на bTV министърът по повод вчерашното изследване за този труд, цитиран от БГНЕС и КРОСС.

Според него икономиката посивява, когато в сивия сектор ти излиза по-евтино, отколкото ако си в белия. По думите му, когато е въведен плоският данък, много фирми са установили, че им е по-скъпо да избягват плащането на данъци.
„Държавата трябвало да направи така, че да изкара хората на светло, но това в момента е скъпо. Моята задача е да направя така, че бизнесът да се справи с това с по-малко разходи“, каза Трайков.

Той добави, че управляващите са направили две много важни неща за бизнеса. „Въведохме принципа на „мълчаливото съгласие“ при отношенията на бизнеса с държавната администрация. Държавните такси ще струват толкова, колкото излизат на администрацията, няма да могат да се използват за премии например“, поясни министърът.

По думите му се работи за българо-китайска индустриална зона край София, като там може да има и производство, складови площи или офиси.
„Работим по много инвестиции, но за всяка по-голяма има състезание и конкуренция като при спортно събитие, каза той. За всяка голяма инвестиция България първо се конкурира с 30-40 държави, а след това с 3-4“, уточни Трайков.

Според него преките ни конкуренти в района са Румъния и Сърбия. 1,640 млрд. са чуждестранните инвестиции у нас през миналата година, като голяма част от тях са в промишлеността, похвали се той.

На въпрос дали се е сдобрил с „Лукойл“, Трайчо Трайков отговори, че не може да се кара с една частна компания, нито трябва да се сдобрява след това.
„Аз съм представител на хората, а те са представители на своите акционери. Трябва да се спазват правилата“, каза министърът

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *