25/04/2024

След десет години нафтата в Пловдив – табу

На 20 април 2011 г. в зала „България” на Международен панаир – Пловдив се проведе регионален дебат на тема „Енергия, околна среда и климат”. Организатори бяха Енергийна агенция – Пловдив, община Пловдив и сдружение Пловдив. Форумът се провежда за трети пореден път. Присъстваха кметове, общински съветници и областни управители от Пловдив и общините на Южен централен регион. Участваха и много експерти, фирми в областта на ВЕИ и ЕЕ, инвеститори и заинтересовани лица. Събитието получи широк отзвук не само сред регионалните, но и в националните масмедии.

Технологиите на съвремието и традиционните горива вече доказват своя негативен ефект. В тази връзка проведения дебат представи успешни общински начини за добиване на екоенергия и демонстриране на добри практики.

Обсъжданията обхванаха четири панела. Според новият градоустройствен план, визия 2020 г., представен от арх. Георги Селенски, Пловдив се задъхва от липса на терени, паркоместа и зелени площи. Градът трябва да се справи със свръхзастрояването, а единственият шанс за разрастване е сътрудничеството със съседните общини. Едва за 24% от собствениците има места за паркиране, а 471 на хиляда са моторизирани или всеки втори е с кола. Транспортът и използване на нискокачествено твърдо гориво за отопление от населението са основните замърсители /по този показател сме сред 30-те най-замърсени градове в страната/.

Това се разбра от презентацията на главния еколог на община Пловдив Христо Минков. Министерството на околната среда не е приело актуализираната програма за подобряване качеството на въздуха. Заданието обхваща периода 2011-2013 г. и освен спазване на европостулатите ще контролира дейностите на транспорта, строителството, опесъчаването на улиците и битовото отопление. А ако не намалим драстично нивата на фините прахови частици и азотния диоксид ни грозят тежки икономически санкции от Европейската комисия.

Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Енергийна агенция – Пловдив, представи устойчивия енергиен план за действие на града, разработен във връзка с присъединяването към най- успешната европейска инициатива – Конвента на кметовете. Пловдив е много енергоемък град. През 2001 г. крайното енергопотребление  е било 2840 гВтч, до 2020 г. се налага да падне със 740 гВтч. За същия период 18 000 домакинства задължително премахват въглищата и преминават на алтернативни горива за отопление.

Енергията от възобновяеми източници в града е почти нулева, но към 2020 г. трябва да нарасне на 455 гигаватчаса. Нафтата да стане табу за отопление в обществени, административни, промишлени и търговски сгради, сочат данните в доклада. В планът се препоръчва още редовно миене на улиците и контрол върху незаконните палежи /на гуми, стърнища и пр./, замърсяващи атмосферата. Реализирането на мерките ще намали емисиите въглероден диоксид с 200 000 т до 2020 г., които в момента са малко над 1 милион тона.

2020 г. е последният срок за саниране на 30 000 сгради в Пловдив и достигане на същата цифра за поставяне на слънчеви панели по покривите.

От  2 до 4 май Енергийна Агенция – Пловдив трябва да обсъди плана с пловдивския бизнес и с производителите на енергия, а на 5 май да го депозира в Брюксел. Окончателният вариант ще се приеме на сесия в ОбС-Пловдив.

За да не работи новата когенерационна централа в Пловдив с биомаса, „вина” имат непрекъснато променящите се български закони. Това каза Йорг Золфелнер, председател на УС на EVN България и даде пример с Австрия, където в момента 700 централи използват биогоривото.

Логистичният център за алтернативна енергия в регион „Средна гора” и използване на биомаса за оранжерии бяха сред интересните теми на форума.

Високоефективни камини за битово отопление с чипс и пелети демонстрираха във фоайето на конгресния център. Сред дискутираните новости бе и създадения за първи път в страната клъстер „Зелена синергия”. Фирма „Атаро клима” демонстрира реализирания си проект в бижуто на Лондон – хотел „Кафе роял” / в който е сниман филма с Джеймс Бонд „Агент 007”/. Солидната сграда е собственост на английската кралска фамилия и е отдадена под наем за 100 години на инвестиционен фонд, базиран в Амстердам. Холандският фонд бърза с обновяването на сградата, тъй като догодина са Олимпийските игри на Острова.

Фокусът на последния панел бе устойчивия транспорт /добри практики и иновации на ЕЕ и ВЕИ/. Подобряване на градската среда за хора с намалена мобилност и управление на транспорта в бизнес зоните са сред инициираните препоръки. Друг вариант е пътищата на града до 2020 г. да се освободят от общо 20 000 автомобила. Начинът на предвижване на още 26 000 души да се промени в посока споделено пътуване, използване на обществени возила и други алтернативи също ще подобрят качеството на транспорта.

„Пловдив-град на велосипеда” и стратегия за алтернативно предвижване представи Георги Титюков, зам.-кмет на община Пловдив. Общинарят посочи, че за да се изградят 16 веломаршрута с обща дължина от 28 000 км са необходими 4.8 млн. евро. Със средствата ще се закупят още стоянки и колелета за обществено ползване.

С разгорещени коментари участниците във форума приеха заключителния документ. Сред акцентите в него са преодоляване на прекалената централизираност на ЕЕ и ВЕИ политиката и насочването й към общините и обикновения потребител. Препоръчва се генериране на безусловен достъп за местните администрации до  информация за енергийно потребление. Регламентиране на механизми за стимулиране на общините, постигнали високи резултати в използването на алтернативни ЕЕ и биогорива предлага още документа.

Протоколът ще бъде разпространен до всички държавни и административни институции, имащи интерес към идеите, дискутирани на регионалния дебат в Пловдив.

Автор: Мариана Павлова

One thought on “След десет години нафтата в Пловдив – табу

  1. Питам се дали е имало и един общественик или политик на тази среща на изявените лични и корпоративни интереси? И не мога да си отговаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *