29/03/2024

Редят изложба на Димитър Киров в Пловдив преди Париж

„Честит рожден ден, Маестро! … Не, бикът не е мъртъв!” Под това мото Дружеството на пловдивските художници и мол „ГАЛЕРИЯ ПЛОВДИВ” организират изложба на големия творец Димитър Киров – ДиКиро, чието откриване е на 12 май от 18 ч. По традиция всяка година през май, месецът, в който е роден, титанът на съвременното изкуство правеше самостоятелна експозиция.

Сега, когато той не е сред нас, 40 негови творби –  38 живопис и 2 мозайки ще бъдат подредени от неговата съпруга и муза Русалия Кирова в елегантното изложбено пространство на втория етаж /зад стената за катерене/ на мол „Галерия Пловдив”.

„Мотото е свързано с рождения ден на Димитър Киров, 20 май, който по китайския хороскоп бе зодия „Бик” и една от последните му картини е „Не, бикът не е мъртъв!”, каза Русалия. „Хубаво е, че творчество като неговото остава!”, подчерта любимата на ДиКиро. Тя обясни, че сред изложените в мол „Галерия Пловдив” платна ще има на тема „Дървото на живота”, балет, портрети на Русалия, както и от любимия му сюжет за Икар. „Той самият бе като Икар, непрекъснато се стремеше да лети, непрекъснато се стремеше нагоре”, припомни музата на художника. В експозицията ще присъства и последната създадена от прочутия творец мозайка, с дата 20 май 2008 г., изобразяваща Айфеловата кула в Париж.

По време на откриването приятели на семейството ще поднесат бутиков музикален поздрав. От Виена пристига световноизвестният виртуоз на цигулката Евгений Шевкенов, на пианото ще свирят Рени и Георгия Петрови, гостите ще се насладят и на изящните движения на младите грации от балетните класове на Русалия Кирова при НУМТИ „Добрин Петков”. Входът е свободен.

Експозицията ще продължи до 10 юни, а после ще поеме своя път към меката на изкуството Париж.

Димитър Николов Киров, известен още като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 година в Цариград, Турция. През 1959 г. завършва Художествената академия, монументална и декоративна живопис при проф. Богданов. Работите на Киров са в областта на живописта и монументалното изкуство (фрески, мозайка, сграфито). Димитър Киров е кавалер на почетния легион на Франция за култура, а папа Йоан Павел Втори му връчи сребърен медал. Негови картини има във Ватикана, Ермитажа в Русия, в музея във Фукаяма, в Музея на съвременното изкуство в Мюнхен, в колекцията на Франсоа Митеран, музея на Пушкин в Москва, Чешка национална галерия  и галерии в България и много точки на света.

Невъзможно е човек да сбърка къщата на Димитър и Русалия Кирови на тепето на Стария Пловдив. Дори и за незапознати става ясно, че тук живее художник, тъй като оградата отвън е в мозайки и рисунки. Къщата е строена в края на 70-те и началото на 80-те години, но се вписва чудесно във възрожденския архитектурен стил на Стария град, като едновременно представлява истински оазис сред шумния градски пейзаж.

Малко известен факт е, че Димитър Киров бе голям любител на кулинарията и сам приготвял най-различни вкусотии. Достатъчен е само един поглед към картините на ДиКиро, за да се разбере, че истинската муза в творчеството на художника е именно Русалия – нейният образ се долавя навсякъде. Тя също е човек на изкуството и цял живот се занимава с балет, а освен това е и потомка на Владимир Димитров-Майстора.

ДиКиро, големият и уникалният, неведнъж казваше: „След като съм творил през целия си живот, значи е било хубаво. Не мога да си правя равносметка, но за мен съм живял страхотно. В моя живот има три града – Пловдив, Париж и Истанбул“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *