02/02/2023

Разцепление: Първо на Шенген, а после и на Евросъюза?

Дания ще възстанови контрола по вътрешноевропейските си граници с Германия и с Швеция, съобщи датският министър на финансите Клаус Йорт Фредериксен.
Той поясни, че мярката се прилага по силата на политическо споразумение между правителството и крайната десница, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Постигнахме споразумение да възобновим митническите проверки по границите на Дания възможно най-бързо“, каза министърът.

Мярката, която ще влезе в сила до две или три седмици, ще се изрази главно в проверки по границата на Дания с Германия, но също и по летищата и пристанищата и на големия мост, свързващ страната с Швеция.

В Дания идеята за засилен контрол вътре в ЕС – неотдавна защитена и от Франция, и от Италия – беше на антиимиграционната Датска народна партия, крайнодясна формация, ръководена от Пия Керсгор. Въвеждането на подобна мярка ще позволи на Дания да се бори по-добре с незаконната имиграция и организираната престъпност, твърди партията.

„В последните години се увеличи трансграничната престъпност и целта е с въвеждането на проверките да се реши този проблем“, обясни финансовият министър. Той посочи, че на границите, на летищата и пристанищата ще бъдат обособени съответните пунктове за проверки – кабинки, оборудвани с нови електронни съоръжения и с устройства за разпознаване на регистрационните номера на превозните средства.

Очаква се днес ЕК да представи на европейските министри на вътрешните работи, които се събират в Брюксел, нови възможности за временно подновяване на контрола по националните граници на страните от Шенгенската зона.

Политика и Шенген

Крайната десница в Дания е съюзник на либерално-консервативното правителство на малцинството, което е на власт от 2001 г. Благодарение на ключовата си роля в парламента тя успя за 10 години да накара властите да затегнат политиката за сигурност и преди всичко в областта на имиграцията. В тази насока Дания има едно от най-строгите законодателства.

Мярката за връщането на проверките ще струва на датчаните 150 милиона датски крони (20,1 милиона евро). Тя влиза в сила преди парламентарните избори, които трябва да се произведат най-късно през ноември.

Шенгенската зона

Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция.
Измежду страните-членки на Шенгенското пространство 3 държави – Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на ЕС.

dir.bg

(Visited 68 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *