29/03/2024

Прокурор: При достатъчно доказателства – забраняваме „Атака“

Николай Кокинов

Ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, освен повдигане на обвинения прокуратурата може да поиска забраната на политическа партия „Атака“, позовавайки се на закона за политическите партии. Това заяви пред БНТ градският прокурор на София Николай Кокинов.

Кокинов е разпоредил на районния прокурор Александър Налбантов да събере всички данни от последните изказвания и действия на членовете на партията и нейните лидери.

Градският прокурор Николай Кокинов е разпоредил в сряда сутринта да му бъдат докладвани всички материали, събрани във връзка с инцидента пред джамията в София и участието на Волен Сидеров днес в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Районния прокурор Налбантов заяви по БНТ, че се събират данни за извършено престъпление по член 162 и 164 от НК за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, но преценката дали те ще са достатъчни или не е от компетентността на Софийска градска прокуратура.

Още в петък Българският хелзински комитет настоя партията на Волен Сидеров да се обяви извън закона, ако се докаже вината й за сблъсъците с мюсюлманите по време на молитвата.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *