24/04/2024

Програмата SETI за търсене на извънземни – с нов мощен телескоп

Тези телескопи вече са в "спящ" режим, ще се разчита на новия

Програмата за търсене на извънземни  SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence – търсене на извънземен разум) се оборудва с нов телескоп, който ще търси сигнали от възможни чуждопланетни цивилизации. За това съобщава агенция Франс Прес.

Разположеният в щата Вирджиния стометров управляем радиотелескоп Green Bank ще улавя сигнали, постъпващи от 86 от повече от 1200 открити към днешна дата екзопланети. Телескопът ще събира информация по 24 часа в денонощието. Очаква се той да започне работа по проекта SETI приблизително след година.

Астрономите, ангажирани с този проект,  избрали за изучаване планети извън слънчевата система, на които температурата на повърхността се предполага, че е от нула до 100 градуса. Допуска се, че на такива планети може да има течна вода, която е необходимо условие за съществуването на живот от земен тип, съобщава lenta.ru.

Досега търсенето на сигнали от извънземни цивилизации се водеше с помощта на масива от радиотелескопите Алена. В края на април обаче тези телескопи са приведени в спящ режим заради недостиг на финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *