19/04/2024

Предизборно: Кметът на Пловдив съди държавата за Панагюрското съкровище

Пловдив завежда дело срещу държавата заради Панагюрското златно съкровище. До крайната мярка се стигна, след като стана ясно, че Националният исторически музей /НИМ/ няма никакво намерение да връща на Пловдив златото, което е заведено в инвентарните книги на пловдивския Археологически музей.

Още подробности – вижте тук!

„Опитахме с добро, но не стана. Панагюрското злато принадлежи на Пловдив. То е платено на откривателите му и техните помощници с пари на община Пловдив.  Никога досега не сме съобщавали този факт, но той  е най-силният ни коз“, съобщи кметът Славчо Атанасов.

Директорът на Археологическия музий Костадин Кисьов уточни, че на тримата братя Дейкови, попаднали на уникалните златни съдове през декември 1949 г., са платени по 300 хил. лв. Петимата им помощници също са получили пари, но по-малки суми. Още тогава съкровището е заведено като собственост на Археологическия музей на Пловдив и остава във фондовете му до 1974 г.

През въпросната година златото е изнесено от Пловдив и изпратено за съхранение в Националния исторически музей. Заповедта за това е на Людмила Живкова, а мотивите са, че пловдивският музей не разполага с нужната сигурност и  условия за експониране на златото. 36 години по-късно –  на 12 октомври 2010-а, след основен ремонт Археологическият музей на Пловдив отваря врати, съоръжен с май-модерната  система за сигурност в страната.

Панагюрското златно съкровище е върнато в Пловдив, според кмета Славчо Атанасов, който го посреща с целувка, завинаги. По-малко от 2 месеца след това обаче от НИМ си взимат съкровището и съобщават, че то заминава за Щатите. „Оказа се обаче, че заминава за Бургас – за нечия предизборна кампания“, заяви Кисьов. Затова в близките дни музеят ще заведе дело  срещу Министерството на културата за връщането на 9-те златни съда в Пловдив.

Наследниците на откривателите братя Дейкови също водят дело – за доказване на автентичността на съкровището. Слуховете, че с помощта на Държавна сигурност и Людмила Живкова златните ритони и фиалата от Панагюрище са изнесени на Запад, не секват още от години.  Затова  наследниците настояват да проследят по документи цялата история на изнасянето на съкровището към София, изработването на копие  и т. н.

В хода на делото от Министерството на културата обаче не са успели да представят нито едно доказателство за собственост върху съкровището, съобщи директорът на пловдивския Археологически музей.  Това се случи по време на представянето на Вълчитрънското златно съкровище в Пловдив. То ще остане в музея до 17 юни.

Бележка на snaiper-bg.net: Наближават избори и спящата красавица – кметът на Пловдив Славчо Атанасов, пак се активизира на тема местен патриотизъм. Много е интересно дали може по някакъв смислен начин да обясни защо така смирено спази закона миналата есен, когато съкровището напусна Пловдив с неговото съдействие и благословия? Щото иначе на хората им е ясно. Идват избори и наш Славчо си мечтае за втори кметски мандат. Блажени са вярващите!

plovdiv-sega.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *