20/04/2024

Петролът поевтиня безпрецедентно през изминалата седмица

Петролът продължи да поевтинява на петъчната търговия в петък като за сорта „Брент“ седмицата завърши с цени, по-ниски с безпрецедентните над 16 долара за барел спрямо началото в понеделник.

Най-големият срив бе отчетен в четвъртък, когато поевтиняването стигна 12 долара в лудешка сесия на разпродаване на огромни количества реални и фючърсни договори.

Причината са притеснения за търсенето и съкращаване от инвеститорите на позиции по пазарите за суровини.

Обясненията за анализаторите са най-различни – от ефекта от ликвидирането на Осама бин Ладен през монетарни действия на водещите икономики до опит да се избегне задушаване на търсенето от прекалено високи цени.

Получи се ефект на доминото заради създалия се вакуум от все по-малко купувачи и все повече продавачи, коментира пред „Ройтерс“ Том Бенц, директор на търговията със суровинни фючърси в Ню Йорк на банковата група BNP Paribas.

Тази пролет петролът се устреми към рекордните нива от 2008г., като „Брент“ докосна нива от 127 долара за барел, а американският лек петрол – 114 долара.

„Брент“ обаче падна в петък с още $1.67 и се установи на $109.13 за барел като обемите на продажбите бяха два пъти по-големи  от средния показател за 30-дневен период.

Договорите за този сорт се сключваха на цени, по-ниски с 16.76 долара спрямо нивата от седмица по-рано. Това е най-голямото в историята седмично поевтиняване в долари.

Американският лек петрол се продаваше за $97.18 за барел, което е седмично поевтиняване с $16.75 – най-голямото от 1983г. насам, откакто се води търговия с този сорт.

Заключителният удар нанесе спекулативната новина, че в петък финансовите министри на еврозоната са обсъждали вариант за напускане на Гърция от клуба на единната валута – нещо, което бе категорично отречено от Атина, но предизика поскъпване на долара.

Друг фактор бяха притесненията, че САЩ може да спрат през юни програмата си за печатане на долари и трупане на федерален дълг – нещо, което заля пазарите с американска валута и вдигна цената на петрола в доларови измерения.

Третото притеснение предизвика Индия с вдигането на лихвения процент и очаквания, че и Китай, петролен потребител №2 в света, може скоро да я последва.

Банковата група „Голдман Сакс“, която бе прогнозирала през април срива от тази седмица, предупреди, че през 2012г. петролът може да надмине тазгодишния връх заради недостиг на суровина на пазара и специално, ако либийският петрол не се върне скоро на борсите.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *